Svět, který skončil včera - Co se můžeme naučit od tradičních společností? přehled

Svět, který skončil včera - Co se můžeme naučit od tradičních společností? https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/216756/mid_svet-ktery-skoncil-vcera-co-se-muzeme-naucit-od-tradicnich-spolecnosti-216756.jpg 4 44 44

Nositel Pulitzerovy ceny předkládá jedinečné dílo, v němž se zamýšlí nad tím, jak by mohly určité prvky tradičního fungování obohatit a zlepšit náš moderní život.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svět, který skončil včera - Co se můžeme naučit od tradičních společností?. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Streva
03.02.2024 5 z 5

Měla by to být povinná četba. Boří idealizovanou představu o přírodních ("primitivních") společnostech. Civilizační skořápka, která nás od "nich" dělí může být dost křehká. Čtivé, poutavé.

DreamerX9
10.08.2021 3 z 5

Jsou to zajímavé poznatky a doplnění informací ze škol o starych kulturách . Líbí se mi to porovnavani dnešní civilizace s tou predchozi ale za mě je kniha až příliš složité uchopena


Finn69
14.03.2021 3 z 5

Jak je u Diamonda obvyklé, dozvíte se i tady v přístupné a čtivé podobě řadu zajímavých věcí. Tentokrát je to na téma srovnání našeho způsobu života s tím, jak místy ještě dnes žijí nebo nedávno žily tlupy a kmeny domorodců v pralesích, pouštích a nebo třeba v ledové Arktidě. Vzhledem k Diamondovým životním zkušenostem je zvláštní pozornost věnovaná Nové Guineji a tamějším kmenům, jejichž členové, ještě před nějakými 50 lety kanibalové žijící v době kamenné, dnes řídí auta a u televize popíjejí kolu jako jejich americké a evropské vzory. Tenhle jejich tryskový vývoj z pravěku do kosmického věku během jedné generace dává zvlášť dobrou možnost srovnat to, co bylo, s tím, co je tu teď. A srovnává se tu ledacos, od rodinných vztahů až po války, od narození až po smrt. Výchova dětí, obstarávání jídla, jak vycházíme se sousedy, jazyky kterými mluvíme... A tady pak vznikají ty otázky, na které hledá autor odpovědi. Neztratili jsme něco proti našim předkům? Nedělali něco z toho lépe? Neměli bychom se vrátit k některým věcem, které jsme pod tlakem civilizace opustili?
Diamond život našich předků nijak neglorifikuje, není to přece aktivista, ale vědec. Neopěvuje tu život v souladu s přírodou, který je přes všechny klady většinou krátký, těžký a krvavý. Hledá to pozitivní, co je přenositelné do dneška. Nejde mu o nějakou propagandu, ale o nalezení odpovědí.
Místy je to hrozně zajímavé, ale byla tu i řádka poměrně dlouhých pasáží, které mě až tak nebraly, namátkou třeba celý závěr týkající se civilizačních chorob. Takže proto ty tři hvězdy, ty ale přece znamenají "liked it".

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Svět, který skončil včera - Co se můžeme naučit od tradičních společností? v seznamech

v Právě čtených16x
v Přečtených59x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených9x
v Knihotéce57x
v Chystám se číst149x
v Chci si koupit52x
v dalších seznamech3x