Svět islandských ság přehled

Svět islandských ság
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139090/bmid_svet-islandskych-sag-xRW-139090.jpg 4 9 9

Významný představitel sovětské nordistiky uvádí do světa staroislandských rodových ság. Na bohatém textovém materiálu seznamuje s dobou a podmínkami jejich vzniku, vytyčuje různé jejich typy, zkoumá, do jaké míry jsou tytoliterární útvary smyšlenkou a nakolik zachycují historickou skutečnost, a sleduje vztah autorů k vyprávěné látce. Závěrem dospívá k charakteristice smýšlení a morálky Vikingů a vtipně ji konfrontuje s názory dnešního člověka. Český překlad přihlíží též k překladu anglickému, schválenému autorem, a vypouští rozsáhlé poznámky bibliografického rázu a nahrazuje je vysvětlivkami vztahujícími se k některým méně běžným pojmům a jménům. Doslov Pravda a báseň v islandských ságách napsal Jiří Munzar.... celý text

Literatura naučná O literatuře
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Мир саги (Mir sagi) , 1971


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svět islandských ság. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

jadran
27.10.2020 5 z 5

Troufl bych si napsat, že stejně jako mě A. Bejblík pomohl pochopit svět shakespearovského divadla včetně jazyka a zvyklostí té doby a tím pochopit věci, které z vlastních her jasné nejsou, stejně mi ruský nordista pomohl pochopit svět islandských ság.

Zmiu
23.11.2017 5 z 5

Jedna z knih, kterou určitě doporučuji, neboť se zabývá pojetím autorství, dobra a zla, pravdy a dalších kategorií, které my dnes vnímáme jinak, než jak je vnímali lidé středověkého Islandu. Hodně mi rozšířila obzory hlavně co se týče různých úhlů pohledu a schopnosti myslet jinak.


Tsabo
01.11.2014 2 z 5

Začetl jsem se a brzy dočtu...nebo možná dolistuju tuto knížku. Je to totiž populárně naučná, ovšem dosti náročná knížečka. Několikastránkové polemiky na téma pravda/lež/historická pravda/umělecká pravda/synkretická pravda byly skutečně náročné a na vlastní kůži jsem si ověřil, že přeskočením několik řádek textu o mnoho nepřijdu. Na druhou stranu je kniha neuvěřitelným oknem, který se mi otevřelo do této problematiky a jelikož jsem zatím neměl možnost si žádnou z těchto ság přečíst (mylně jsem se domníval, že v této knize nějaké najdu), určitě se do nějaké zakousnu...i když mě skutečnosti v této knize nijak zvlášť nepovzbudily...bude to tvrdý oříšek.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Svět islandských ság v seznamech

v Přečtených12x
v Doporučených1x
v Knihotéce11x
v Chystám se číst8x
v Chci si koupit3x

Štítky knihy

islandská literatura ságy

Autorovy další knížky

1975  82%Svět islandských ság
1984  65%Mýtus a jeho svět