Svatý Xaverius, Newtonův mozek přehled

Svatý Xaverius, Newtonův mozek https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206432/svaty-xaverius-newtonuv-mozek-NDR-206432.jpg 3 59 59

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svatý Xaverius, Newtonův mozek. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

Vidlička
10.12.2023 4 z 5

Filozofická a sociální poselství v romanetovém hávu. Leckde lehce rozvláčné ale také napínavé a ve své době jistě originální. Chvílemi sice trochu přeháněná, ale medle překrásná a košatá soudobá čeština. Těch přechodníků! Mňam.

evasmem
15.10.2023 3 z 5

Tak jsem přečetla dvě nejznámější romaneta Jakuba Arbesa. Jelikož nejsem příliš zvyklá na archaický jazyk, čtení mi podstatně ztěžoval, ovšem nepochybně má i své krásy, jako například mnohokrát zmiňovanou "lunojasnou noc" a různorodé přechodníky.

Z těchto dvou romanet se mi určitě více líbil Svatý Xaverius. Hned na začátku se seznámíme s velmi zajímavou zápletkou, již autor ve zbytku příběhu pěkně zpracovává. Vytváří též samozřejmě úžasnou tajuplnou a napínavou atmosféru. Postava Xaveria mi byla sympatická, haha, jeho životní příběh nanejvýš pozoruhodný.
Co se týče Newtonova mozku, který je označován jako první české sci-fi, to byl trochu jiný šálek kávy. Mám pocit, že zde šlo o trochu něco jiného, opravdu spíše sci-fi smíchané s filozofií než záhada v pravém slova smyslu. Ke konci se nachází dlouhá filozofická pasáž, ve které sice najdeme na tu dobu velmi pokrokové myšlenky a úvahy, ovšem zdála se mi trochu zdlouhavá. A závěrečný výčet jistých událostí, které vypravěč se svým přítelem mohli pozorovat, už byl vyloženě nudný.

Obě romaneta jsou v určitém smyslu melancholická, což mi bylo líto, poněvadž Xaveria i přítele vypravěče jsem si oblíbila. Obě obsahují jistou nadčasovost, obzvlášť u Newtonova mozku nejen co se týče vědeckých myšlenek, ale hlavně nenapravitelné a stálé nátury lidstva. Asi to není úplně to nejskvělejší, co si z naší starší literatury člověk může přečíst, ale rozhodně obstojná jedinečná díla, na která by se zapomenout nemělo.


Zuzvil
23.02.2023 3 z 5

SVATÝ XAVERIUS – V rámci nás Klasikomilů jsem si do tohoto kola vybrala Jakuba Arbese a jeho romaneta, nejprve jsem sáhla po SVATÉM XAVERIOVI, čeština je tam krásná, malebná a dá se říct, že i velmi čtivá, ale bohužel obsahově mě příběh nijak neoslovil, nezajímal, nebavil, takže hodnotím 2/5. Zaujalo mě snad pouze to, že vypravěčem je sám autor, pan Arbes. Jako druhé romaneto jsem zvolila NEWTONŮV MOZEK a tady musím hodnotit 4/5 (proto je celkové hodnocení 3/5), protože autor má můj obdiv za to, jak zkombinoval sci-fi, v podstatě i detektivku a troufám si říct, že i určitou formu hororu. Zpětně bych klidně volila jako povinnou četbu ve škole :-)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Svatý Xaverius, Newtonův mozek v seznamech

v Přečtených106x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených2x
v Knihotéce24x
v Chystám se číst5x
v Chci si koupit2x