Středa nám chutná přehled

Středa nám chutná https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181894/streda-nam-chutna-181894.jpg 4 98 98

V neobyčejném dětském domově Slunečnice vládne hodná paní ředitelka Pralinka, a děti jsou tam šťastné. Jednoho dne sem přijde jako osmdesátá čtvrtá obyvatelka holčička Cilka. A brzy se ukáže, že i ona je neobyčejná – na temeni hlavy jí totiž rostou jablíčka. Od té doby je dětem v domově, kde je nikdo netrestá a kde romantický nepořádek podporuje fantazii, ještě báječněji. Cilka má nejen zvláštní schopnost rozptýlit chmury kolem sebe a dělat dobrou náladu, ale i rozvířit překvapivé příhody...... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Středa nám chutná. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (24)

Bonda
25.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Po pravdě, první půlka knihy mě nenadchla. Humor se mi zdál křečovitý a rozhodila mě ledabylá zmínka o pohlavcích, herdách do zad a kopancích do zadku od dospělých dětem (jde o dětský domov). V půlce knihy přichází na scénu organizovaný ředitel Šeda a kniha začne být velmi zajímavá. Pan ředitel má spoustu dobrých vlastností, ale s organizací a racionalizací to kapku přehání. Nejde ale o karikaturu, portrét je jemný a vlastně ambivalentní, nejednoznačný. Reakce dětí na nová opatření pana ředitele je deprese. Možná bych i tuto část lehce zrelativizovala: jsou typy děti, kterým by Šedův styl mohl vyhovovat více. Dalším tématem je Šedova potřeba mít vše zaškatulkováné, znormalizované, pokud možno u všech dětí stejné. To je asi jasně devastující vlastnost, tady není relativizace třeba. Na konci se vrací původní vedení a nastolí opět režim, ve kterém se sice občas spontánně bijí děti, ale zase je jim ponechána značná svoboda a i nepochopitelné projevy u nich jsou vítány a zužitkovány k všeobecnému dobru, nikoliv zkoumány a odstraňovány. Tohle poselství o příznivém přijetí "podivnosti" u druhých (tedy vlastně o toleranci) se mi zdá hodně dobré. Celkově je u knihy hodně nad čím přemýšlet, přestože myšlenkově není podle mého názoru úplně dotažená. Malinko více zkoumání a předběžného promýšlení tématu by ji dovedlo k dokonalosti.

mataaskorice
09.07.2021 5 z 5

Naprosto báječná knížka o prosté (nejen dětské) radosti ze života. O tom, jak je důležité být sám sebou, žít svobodně a šťastně, jednoduše a přirozeně, bez předsudků a honu na mety a metály, o individualitě a vnitřní kráse každého z nás, o umění žít plně a bez hodnocení a pomeřování sebe i druhých. Výživná chuťovka s obrovským přesahem.


ninano
02.05.2021 4 z 5

Milá kniha pro děti.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Středa nám chutná v seznamech

v Přečtených143x
ve Čtenářské výzvě51x
v Doporučených8x
v Knihotéce12x
v Chystám se číst25x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech3x