Stopař Děrsu Uzala přehled

Stopař Děrsu Uzala https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204261/bmid_stopar-dersu-uzala-6ZZ-204261.jpg 4 60 60

S puškou, krokoměrem a busolou by se asi do pralesů kolem řeky Ussuri pustilo nemnoho odvážlivců. Přinejmenším podrobnou mapu by požadovali cestovatelé, než by se vypravili do tajgy obydlené jen zvěří. Ano, ale někdo musí jít do pustin první, jít mapu nakreslit. Křížem krážem prošel pralesy a horami kapitán Arseňjev, a že neskončil svá měření předčasnou smrtí, za to několikrát musil vřele děkovat goldskému lovci Děrsu Uzalovi. Jak vznikají a čím žijí lovecká přátelství na život a na smrt - to se dočtete v této knize.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Státní nakladatelství (Praha)
Originální název:

Дерсу Узала (Děrsu Uzala) , 1923


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stopař Děrsu Uzala. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (24)

Arev122
10.09.2023 3 z 5

Zajímavé čtení o východní Sibiři před 100 lety, o jeho osídlení a hlavně přirodě, kdy ještě nebylo ani zdání o plundrování Sibiře. Obrázky byly pěkné, jen mi chyběla mapa výpravy

Karabach
10.03.2023 5 z 5

Dersu je nanajsky Chuck Norris Chabarovkseho kraje.
Popis krásného mužského přátelství plný respektu.
Autor barvitě popisuje objevovaní neznámého krásného kraje, který sám prožil. Pravděpodobně se pro někoho může jednat o práci snů.


Adapa
06.03.2023 4 z 5

Výborný cestopis o kraji podél řeky Ussuri vyprávěný ruským kapitánem Arseňjevem, který se zde setkal s domorodým stopařem Děrsu Uzalou, který mu zachránil život a vzniklo tak mezi nimi přátelství.

Krásně se to četlo, je vidět, že Arseňjev ruský Dálný východ miloval a dokonale procestoval. Neustále jsem při čtení používal mapky na konci knížky, často jsem u toho také googloval a používal wikipedii. Ještě během čtení jsem si našel na youtube film Děrsu Uzala z roku 1961 a pustil jsem si ho, abych se lépe dostal do té krásné tajgy.

Nečekal jsem, že mě tak knížka tak chytne. Když jsem to tak četl, říkal jsem si, proč v roce 2023 se Rusové hrnou na západ, proč dobývají Ukrajinu, proč se raději nesnaží více se věnovat té úžasné zemi, kterou mají k dispozici.

Mrzí mě, že jsem se k té knize nedostal už dříve, jako kluk v 80. letech bych ji ocenil určitě více. Rozhodně všem doporučuji k přečtení.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Stopař Děrsu Uzala v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených73x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených9x
v Knihotéce44x
v Chystám se číst29x
v Chci si koupit20x
v dalších seznamech2x