Statečný život a tajemná smrt podplukovníka Sochora přehled

Statečný život a tajemná smrt podplukovníka Sochora
https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/104082/statecny-zivot-a-tajemna-smrt-podplukovnika-sochora-104082.jpg 4 7 7

Unikátní pohled do zákulisí bojů našich vojáků na východní frontě. Životní příběh jednoho z těchto legendárních hrdinů-podplukovníka Antonína Sochora - se v padesátých letech za záhadných okolností tragicky uzavírá. Byla to nešťastná náhoda nebo úkladná vražda? Životní příběh Antonína Sochora, jednoho z pěti Čechoslováků vyznamenaných nejvyšším sovětským vyznamenáním Zlatou hvězdou hrdiny SSSR (udělovaným současně s Leninovým řádem) autor zpracoval někdy v roce 1984 na výzvu tehdejšího vojenského nakladatelství Naše vojsko. Neocenitelnou pomoc autorovi ve shromažďování podkladového materiálu poskytl kolega a přítel Vlastimil Kožnar, tehdy byl v knize uveden jako spoluautor, i když nešlo o spoluautorství ve smyslu litery zákona. Po pětadvaceti letech od vydání knihy Nepřítel na dosah se Karel Richter vrací k Sochorovu životopisu, aby s odstupem času, který logikou společenského vývoje dospěl k nastolení demokratických poměrů, využil možnosti říci naplno, co tenkrát mohlo být jen opatrně naznačeno v povinném rozmezí stanovených ideologických norem i dobově podmíněných názorových omylů nebo co muselo být zamlčeno. První vydání.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Statečný život a tajemná smrt podplukovníka Sochora. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Jochen77
29.02.2024 5 z 5

Můj nejoblíbenější příslušník naší armády v SSSR. Cokoliv čtete o bojích našich vojáků na východě, vždy se tam nějak mihne Sochor nebo jeho jednotka samopalníků. Neuvěřitelná osobnost, skromný, odvážný chlapík, který je dnes dost neznámým. O něm by se měly naše děti učit. Díky životu v Sudetech poznal, co jsou Němci zač a po válce i komunisté. Knížečka je velmi sympatická a psaná poutavým jazykem. Díky němu dostal můj syn křestní jméno Antonín!

jan.para
28.11.2021 4 z 5

Menší kniha o hrdinovi SSSR Antonínu Sochorovi. Doporučuji všem, kteří se zajímají o naše vojenské dějiny.


Pavelpi
06.07.2019 5 z 5

Dobře napsaná kniha,jak je ostatně u autora zvykem.Kniha je doplněná o některá fakta,která dříve nebyla zveřejněna.Určitě se k ní vrátím.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Statečný život a tajemná smrt podplukovníka Sochora v seznamech

v Přečtených9x
v Doporučených1x
v Knihotéce9x
v Chystám se číst1x
v Chci si koupit2x