Stará škola přehled

Stará škola https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492047/bmid_stara-skola-tMg-492047.jpg 5 3 3

Úvahy o krajině, řemesle a věcech, také o člověku a moderní době. Chvály malých knížek, prkenné boudy, pravého papíru, ohně a dobré hlíny, mingei, šibui, hospodské účtenky, rozhlasu a mluveného slova. Pocty balvanům a kamenným obrům, venkovské hospodě, kočovným vzdělancům a sněhulákům. Nový soubor chval, poct a rozpaků. Třetí svazek edice Stropnice.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stará škola. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

witiko
17.05.2024 5 z 5

Tuhle nenápadnou knížečku jsem si úmyslně nechal pro svůj jubilejní pětistý komentář. Ve své podstatě je to naprosto odzbrojující manuál nostalgického staromilectví, tedy oslava všeho toho, co tak nějak patří k přirozené a původní životní zkušenosti a co nám přinejmenším v podvědomí bude stále zůstávat jako nenaplněná touha či potřeba, až to digitální, virtuální a AI svět zcela převrství. Určitě nedoporučuji číst tyto krátké úvahy v jednom zátahu, protože jsou pocitově a významově poněkud "jednostrunné", ale jako jednohubky před spaním, do čekárny nebo dopravního prostředku jsou ideální. Drobné eseje o nejrozmanitějších podnětech, které lze ještě smyslově a tělesně vnímat. Nečekejte žádné pronikavě nové poznatky, ale spíš připomínky toho, co už tak nějak dávno tušíte nebo víte, že k životu potřebujete. Zvlášť bych ocenil i krásnou knižní úpravu nakladatelství, které má (shodou okolností?) stejný název jako tato kniha. Závěrem jeden výrok jiného staromilce, spisovatele Ludvíka Vaculíka, který mi tato kniha připomněla. Když se ho v jednom rozhovoru kdosi ptal, jestli mu nepřipadá, že je svými konzervativními názory dost pozadu, odpověděl: "Ne, mně spíš připadá, že jsem napřed." A přesně o tom je právě i tato kniha. O tom co ztrácíme, ale přitom budeme stále hledat.

Miroslavacte
07.04.2024 5 z 5

Číst tuhle knihu je jako si lehat do peřinky ze slov a myšlenek. Je to moc krásně napsané, jemně a nepodbízivě, přitom velmi srozumitelně každému člověku.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Stará škola v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených3x
v Chystám se číst8x
v Chci si koupit2x