Srovnáno se zemí přehled

Srovnáno se zemí
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415609/bmid_srovnano-se-zemi-B04-415609.jpg 4 607 607

2. vydání Bart Dawes stojí v cestě pokroku. Prodloužení dálnice pohltí prádelnu, kde pracuje, i dům, v němž bydlel dvacet let, v němž se miloval s manželkou a hrál si se synem. Než mu však město stačí tohle všechno vzít, stanoví si jediný úkol. A bude to msta, jakou dokáže napsat jen život – a Stephen King pod pseudonymem Richard Bachman.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Roadwork , 1981


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Srovnáno se zemí. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (81)

denoush
13.04.2024 4 z 5

Zajímavá kniha, která se dobře četla. Vlastně ani nevím, co mě na ní tak bavilo. Nevím, jestli to je už nějaká klasika u Kinga, ale přijde mi, že ve spoustě jeho knih se něco začne dít až na straně 300. Trošku mě mrzelo, že to, jak je všude děj knihy popsaný se dělo až právě asi na posledních 30 stranách. Každopádně bylo zajímavé sledovat rozpoložení hlavní postavy.

Dopietzsche
24.03.2024 5 z 5

Poznámka k mému kolegovi Radečkovi, který by si měl zopakovat učivo základní školy (mně/mě): JiříK je dozajista legendou českých amatérských rétorů, ale... přijde ti fér veřejně odsoudit knihu, kterou jsi NEČETL, jenom proto, že jsi ji NEČETL, a tudíž jsi se v ní ztrácel, jelikož ti (díky audio formě) uniklo členění textu? Řečnická otázka. Z tebe by Spider Jerusalem moc radost neměl, lol


Radiq
08.03.2024 2 z 5

(SPOILER) Knihu samotnou jsem nečetl, ale sehnal jsem audioknihu, kterou čte Jiří Kubeš - což je na internetu nedohledatelný interpret, takže vůbec nevím, kdo to je a jak vypadá. Ale číst umí a to je hlavní. Hlas má jako zralý šedesátník... a s knihou si poradil dobře.

Ke knize samotné - nejdřív si poslechneme autorovu předmluvu, která je dost o ničem a připadá mi to, že se King zase plácá po rameni a rozebírá, proč Bachman a né King. Ale pak už nastupuje děj.

Než se začnu orientovat v postavách, chvíli mi to trvá - je tam Bart, kterej má dva vnitřní hlasy, Freda a George? A kdo je ten Charlie?
Tak nakonec jinak: Bart je hlavní postava, ale ve skutečnosti se jmenuje celým jménem "Bart" Barton George Dawes, Charlie je jeho syn a Fred je imaginární postava, ke které Bart mluví a která mluví k Bartovi jako k Georgovi. Uf, tak když už máme jasno (snad asi až po půlce knihy), můžeme se naplno soustředit na život hlavního hrdiny... a myšlenky zločince.

Prádelna, manželství, smrt dítěte, sousedé, hippie stopařka a Magliore... a tak nakonec dospějeme ke zdárnému konci, který je zdárný jen pro někoho... ale my aspoň víme proč. Ale že to trvalo. No, Kingu, zrovna nadšený z toho nejsem, ale vsadím se, že na šílené střelce v USA tohle může působit jako bible.

Tentokrát je to King bez mystické příchuti, ale s ochucovadly pro Kinga typickými - např. že ho tolik baví vždy popisovat názvy jednotlivých ulic a silnic a odkud kam vedou nebo s hromadou popkulturních či historických zmínek o různých jedincích či uskupeních. Možná pro amíky to význam má, ale pro mě jdou tyhle informace úplně mimo mě, protože mi to nic neříká a je mi to jedno.

Je to docela slabá kniha, i když někdo má možná jiný názor... a já mu ho neberu. Mně to ale přijde trochu odfláklé a natahované. Všichni totiž tak nějak tušíme, jak to celé dopadne. A taky dopadlo.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Srovnáno se zemí v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených884x
ve Čtenářské výzvě33x
v Doporučených16x
v Knihotéce394x
v Chystám se číst114x
v Chci si koupit71x
v dalších seznamech9x

Autorovy další knížky

Richard Bachman (p)
americká, 1947
1994  87%Řbitov zviřátek
2010  89%Pod kupolí
1993  90%Osvícení
2001  95%Zelená míle
2008  89%Svědectví