Spiknutí proti Americe přehled

Spiknutí proti Americe
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113525/bmid_spiknuti-proti-americe-b2z-113525.jpg 4 84 84

Philip Roth v románu rozvíjí hypotetický příběh vítězství Charlese A. Lindbergha v prezidentských volbách v USA v roce 1940. Lindbergh, slavný letec, který roku 1927 jako první přeletěl Atlantik, v Rothově kontroverzní fikci poráží Franklina D. Roosevelta a stává se třicátým třetím americkým prezidentem. Jeho programem je však izolacionismus a pronacistická politika. Do všech židovských domácností v Americe vstupuje strach, prezident totiž začíná veřejně skandalizovat Židy za jejich sobecké úsilí o zapojení Spojených států do 2. světové války. Lindbergh záhy vyjedná s Adolfem Hitlerem „srdečnou dohodu“, a to i přes skutečnost, že nacistické Německo okupuje téměř celou Evropu a všude prosazuje svůj zkázonosný antisemitismus. Philip Roth zasazuje do těchto hrozivých let domnělého Lindberghova prezidentství, kdy měli američtí židovští občané všechny důvody obávat se toho nejhoršího, pohnuté osudy své rodiny v Newarku.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Plot Against America , 2004


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Spiknutí proti Americe. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

Benny215
18.02.2023 3 z 5

Kandidát na prezidenta, který má volební program, že zemi nezatáhne do války. Rodinné spory kvůli politice. Plíživá nenávist. Nepřipomíná Vám to něco?

kramver
24.05.2022 5 z 5

Velký spisovatel, to především. Zajímavá fikce, která nutí k zamyšlení, skvěle popsané situace a rodinné vztahy. Philip Roth mě opět příjemně překvapil a navnadil na další jeho knihy.


Taťka Hraboš
31.03.2022 5 z 5

Roth je bezesporu jedním z nejlepších spisovatelů historie (a je pro mě trochu záhadou, že ho obešla Nobelova cena). Jen málo z jeho knih se nedočkalo nějaké literární ceny. Současně je ale spisovatelem, který nic nedá zadarmo – nepíše tak, že by čtenář hltal jedno slovo za druhým a ponořený do příběhu se hnal za jeho koncem. Jeho podrobné, důkladné, až rozvláčné psaní dělá trochu problémy i mně – a to i v případě tak zajímavého a výborně promyšleného příběhu, jakým je Spiknutí proti Americe. Rothova realistická drobnokresba je tak věrohodná, že ten, kdo by neznal historické reálie, by snadno uvěřil, že tak se to opravdu stalo. A asi netřeba pochybovat o tom, že takto se to za určitých okolností klidně stát mohlo (a mohlo to dojít ještě dále – kam až, to už Roth moudře ponechává na fantazii čtenářů). Realita je někdy ještě nepředvídatelnější a dramatičtější než ty nejdivočejší fantazie (příkladem budiž současná situace ve světě).

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Spiknutí proti Americe v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených94x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených6x
v Knihotéce56x
v Chystám se číst61x
v Chci si koupit18x
v dalších seznamech3x