Spôsob bytia přehled

Spôsob bytia https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503403/bmid_sp-sob-bytia-BLt-503403.jpg 4 53 53

Spôsob bytia je kniha, ktorá je nepriamym pokračovaním klasického diela Carla R.Rogersa Ako byt sam sebou (vyd. IRIS, Bratislava 1995).Zakladateľ hnutia ľudského potenciálu tu ďalej rozširuje svoje myšlienky o osobnom raste človeka. V jednotlivých kapitolách rozpráva o svojich skúsenostiach s komunikáciou, filozofiou medziľudských vzťahov, stárnutím, empatiou... Jednoducho povedané, v knihe nájdete to, čo bude potrebovať človek, ktorý dokáže naplno a hodnotne žiť v stále sa meniacom svete.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Inštitút Rozvoja Osobnosti Modra
Originální název:

Way of Being , 1980


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Spôsob bytia. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

Eldar80
28.11.2020 4 z 5

Výklad nevede odněkud někam, ale jedná se o soubor článků. To je značná slabina knihy. Některé myšlenky se opakují a nelze jít dostatečně hluboko. Autor ze svého díla vybral články, které považuje za důležité.
Neřeší se samotná humanistická psychologie, ale spíš co z toho plyne a jak by se mohla společnost dále rozvíjet. Nejvíc mě překvapilo, že se to shoduje s mými názory. Akorát Rogers to má samozřejmě podložené výzkumy.
Zajímám se o esoteriku a spiritualitu a dospěl jsem ke stejným závěrům. Takže nevím jak to hodnotit, když jsem se nedozvěděl moc nového. Že se duchovní nauky a moderní psychoterapie shodují je příjemné. A logické.
Podle mě je to vyloženě pro zájemce o Rogersovo dílo a jeho osobnost. Takový čtenář knihu nejvíc ocení. Skvělé je, že Rogers ke každému článku napsal úvodní slovo, aby vysvětlil potřebné okolnosti nebo ho zasadil do kontextu.
Doporučit se to dá i těm, kdo Rogerse neznají. Základní myšlenky jsou z článků zřejmé a pochopitelné. Dá se tak usoudit, zda je Rogersova cesta pro čtenáře atraktivní nebo ne. Mě to rozhodně zaujalo. Už jen proto, že mi to přijde přirozené.
Některé články jsou skutečně zásadní. Pojednání o empatii ocení asi každý a já osobně považuji za zásadní problematiku vzdělání. Hodně mě zaujala práce ve skupinách. Okamžitě jsem pocítil touhu se něčeho takového zúčastnit.
Sice bych raději uvítal normální výklad, ale i tak doporučuju. Jen se musí počítat, že forma článků má omezené možnosti. Koho zajímá postupný výklad nebo více souvislý text či úvod do humanistické psychologie, měl by si najít něco jiného. 75%

klara1550
27.04.2020 5 z 5

Některé kapitoly mě zaujaly více, některé méně. Každopádně se mi zdá, že jsou myšlenky až děsivě aktuální i pro dnešní dobu a systém - ač se mnohé od té doby změnilo, mnohé je stále stejné.

Zásadní pro mě byly především kapitoly "Empatie: Nedoceněný způsob bytí" a "Potřebujeme "jedinou" realitu?", která nastiňuje principy postmoderny, kam (nebo možná spíš odkud) se jedna rodina psychoterapeutických směrů vydala. A pro školství k zamyšlení: "Může učení zahrnovat vedle myšlenek také pocity?"


Terošu
16.02.2020 5 z 5

Obohacující. Myslím, že rozhodně nikomu neuškodí si tuhle knížku přečíst :) Ne vždy mi byl Rodgers sympatický tak, jak jsem očekávala, někdy to na mě bylo nějak příliš do hloubky, ale lidé jako on se asi nerodí každý den a jako lajk mám dojem, že právě díky té schopnosti hlubokého prožitku byl tak výjimečný a dovedl naslouchat lidské psychice. Každopádně mi jeho terapeutický přístup změnil život a tak pro mě jeho myšlenky budou asi už vždycky vzácné a těším se, co dalšího si od něj přečtu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Spôsob bytia v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených86x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených5x
v Knihotéce20x
v Chystám se číst72x
v Chci si koupit26x
v dalších seznamech3x