Šógun přehled

Šógun https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528985/bmid_sogun-65c6943616641.jpg 5 854 854

Asijská sága série

1. díl >

Kultový historický román Jamesa Clavella rozpráva príbeh anglického kapitána Blackthorna, ktorý roku 1600 stroskotal pri pobreží Japonska a stal sa zajatcom japonských ostrovov. Hneď v prvých dňoch si uvedomuje, že sa dostal do celkom nového sveta. Keď sa stane svedkom prvej popravy či harakiri, pochopí, že pre Japoncov je čiara, ktorá oddeľuje život od smrti, tenučká ako hodváb a aj on ju môže v okamihu prekročiť. Prežíva neuveriteľné dobrodružstvá a dostáva sa do víru tých najprefíkanejších intríg, pretože v stávke je titul šóguna, ktorému sa klania celá krajina. Postupne začína chápať a rešpektovať japonské zvyky, japonský zmysel pre dôstojnosť a zdvorilosť a objavuje krásu a harmóniu japonskej kultúry. Spoznáva krutosť i lásku, vernosť aj zradu a postupne sa celkom menia jeho predstavy o náboženstve, smrti či intimite medzi mužom a ženou.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Shogun , 1975


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šógun. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (161)

Corwin11
dnes 5 z 5

Prostě Clavell. Úžasné čtení od začátku do konce.

thorir
02.05.2024 5 z 5

„Což není člověk pouhý květ nesený větrem a jen hory, moře, hvězdy a tato země našich bohů jsou skutečné a věčné?“

Monumentální román, o kterém bylo napsáno snad již vše a cokoliv dalšího je pravděpodobně nadbytečné. Přesto bych si dovolil zde přidat několik svých dojmů a tímto zakončit tento zcela výjimečný čtenářský zážitek. Příběh netřeba příliš komentovat, je dostatečně známý. Píše se rok 1600, anglický lodivod John Blackthorne přežije ztroskotání lodi u japonských břehů, je zachráněn a zajat, a následně se stává účastníkem zásadních politických událostí, svou odvahou a výjimečnými schopnostmi si získává přátele i nepřátele. Je figurkou na šachovnici japonských feudálních lordů. Poznává a učí se japonskou kulturu, tolik odlišnou od té západní, evropské. Je součástí epického boje o moc a vládu nad ostrovní říší.

Příběh je fenomenální. Naprosto mě to odzbrojilo a nenacházím další superlativy. Protagonisté jsou vykreslení do nejmenšího detailu, zejména pochopitelně John Blackthorne, neboli Andžin-san, lodivod. Postupné odhalování a poznávání japonských reálií té doby, poznávání kulturních odlišností, poznávání zcela jiné morálky a jiné životní filozofie, postavené na budhistických zásadách, tvoří neoddělitelnou část příběhu a je jedním z klíčových prvků výjimečnosti textu. Při čtení jsem ten kulturní šok místy sám pociťoval velmi silně. Dalším klíčovým prvkem jsou neuvěřitelně silné charaktery, předně, jak jsem již zmínil, Andžin-san, ale též Mariko-san, Toranaga-sama, Jabu-san. Ti všichni mají úlohu na šachovnici. Ti všichni, a mnozí další, čtenáře velmi silně chytnou a nepustí. Mimochodem, dalším zcela klíčovým prvkem příběhu je vztah Andžina a Mariko, aniž bych chtěl cokoliv prozrazovat, protože to postupné odhalování je stejně tak součástí zážitku, jako příběh samotný. V každém případě je tato příběhová linie to nejsilnější z celé knihy. Vlastně, charakter Mariko-san často září tak, že zastiňuje ostatní, vč. Andžina, až si čtenář klade otázku, kdo je vlastně protagonistou.

Výprava do říše samurajů a rozkvetlých sakur pod posvátnou horou Fudži je ve všech ohledech mimořádně silným čtenářským zážitkem. Příběh je nezapomenutelný, odzbrojující, povznášející a naplňující. Text je nesmírně čtivý. Všudypřítomný kontrast mezi banální krutostí a japonskou poetikou, mezi životem a smrtí, mezi svobodou a povinností, odvahou a odhodláním, tradicí a odpovědností je intenzivní a nelítostný. Japonská estetika, etika, morálka, tradice, oddanost, střet budhismu a křesťanství, karma a bušidó dýchají z každé stránky. Je to dlouhá kniha a patří k těm, u kterých se po přečtení sice dostaví oprávněný pocit naplněnosti, ale zároveň též pocit jakéhosi prázdna, ve smyslu „co dál“? Sedíte a přemýšlíte kam dál, protože svět se změnil, vaše vnímání se změnilo, vy jste se změnili. Jste úplnější, jste bohatší, je to jedinečný zážitek, výjimečný zážitek. Doporučuji všem.

„Život je jenom sen uprostřed snu.“


Lucka11
07.04.2024 5 z 5

Knihu som si vybrala v knižnici, pretože momentálne sa začal vysielať nový seriál na Netflixe a má vysoké hodnotenie. Inšpirovaný bol knihou... A rozhodne to nebol krok vedľa! Bolo to úžasné dobrodružstvo n ;-) Tak ako bol minulý rok mojím knižným objavom spisovateľ Irving Stone, tak tento rok je to James Clavell

všechny komentáře

Související novinky (2)

Holly, Stříbrné hrdlo a další knižní novinky (20. týden)

12.05.2024


Prokleté královny, Život na míru a další knižní novinky (13. týden)

24.03.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Šógun v seznamech

v Právě čtených47x
v Přečtených1 154x
ve Čtenářské výzvě117x
v Doporučených167x
v Knihotéce355x
v Chystám se číst653x
v Chci si koupit179x
v dalších seznamech16x