Šóá, šóá, šóá : zpráva o velikém neštěstí přehled

Šóá, šóá, šóá : zpráva o velikém neštěstí
https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82767/bmid_soa-soa-soa-zprava-o-velikem-nestes-2Zu-82767.jpg 5 32 32

Knižní verze dokumentárního filmu, který na základě výpovědí očitých svědků vypovídá o hrůzách v ghettech a táborech smrti třetí říše. Autor po 12 let vyhledával očité svědky vyhlazovacích akcí za 2. světové války. Kniha s předmluvou Simone de Beauvoir je přepisem rozhovorů, které vedl autor ve svém dokumentárním filmu z roku 1985 Shoah. Spisovatel a režisér dokumentarista Claude Lanzmann na něm pracoval od roku 1974. Shoah představuje mimořádné dokumentární dílo zabývající se holocaustem. Více jak devítihodinový snímek neobsahuje žádné dobové záběry z války a skládá se výhradně z výpovědí očitých svědků holocaustu. Ti, kteří přežili masové vyvražďování, zde mají možnost zprostředkovat své zkušenosti a uchovat je pro budoucí generace, přičemž jejich vzpomínky mnohdy ožívají při návštěvě místa činu (např. tábor Treblinka), často to však není vůbec třeba. Lanzmannem zachycené výpovědi patří k základním a dnes už klasickým zdrojům pro poznaní největšího zločinu v evropských dějinách, jimž bylo nacistické vyhlazovaní Židů.... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Shoah , 1985


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šóá, šóá, šóá : zpráva o velikém neštěstí. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

vvikingg
30.09.2023 3 z 5

Kniha je výtah výpovědí některých, žijících svědků holocaustu z filmového dokumentu Shoah z roku 1985, který trvá 9 hodin a byl hodnocen kladně i záporně, neuvěřitelně roztahaný dokument se špatnou kamerou i když téma dokumentu je zajímavé. Přečteno za 3 hodiny na toto téma jsou mnohem lepší knihy, třeba Svědkové z továrny na smrt. Lanzmannova kniha byla ale jedna z prvních , vyšla v roce 1991 , která se zabývá holocaustem.

Rolada88
28.08.2023 5 z 5

Nic převratného co bych už někde nečetl


helena842
29.05.2021 5 z 5

Knížku jsem četla prakticky na jeden zátah, skládá se z nejrůznějších výpovědí přeživších koncentračních táborů, ale také těch, kteří se na uskutečňování konečného řešení podíleli. Výpovědi ukazují smýšlení lidí, případně odhalují lži příznivců nacistů, kterým dodnes chtějí věřit. Některá svědectví mě naprosto šokovala, například ta, která zobrazují nenávist poláků k židům, i přestože jsou seznámeni se vším, čím si museli projít, zkrátka jsou někteří bohužel rádi, že se většina židů po válce již nevrátila. Opravdu velmi zajímavé čtení, které mi více pomohlo pochopit, proč se holokaust mohl odehrát.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Šóá, šóá, šóá : zpráva o velikém neštěstí v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených50x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených7x
v Knihotéce30x
v Chystám se číst58x
v Chci si koupit17x
v dalších seznamech6x

Štítky knihy

holokaust, holocaust

Autorovy knížky

Claude Lanzmann
1925 - 2018
2011  98%Šoa