Sniper One přehled

Sniper One
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/362161/bmid_sniper-one-V4J-362161.jpg 4 15 15

V dubnu 2004 přilétá Dan Mills a jeho četa osmnácti odstřelovačů do jižního Iráku jako součást britského pěšího praporu vyslaného do země, aby si získali srdce a přízeň místních obyvatel. Avšak brzy budou bojovat o své životy. Doma jim říkali, že jdou do Iráku udržovat mír, ale žádný mír tam nebyl. Během několika dní po příchodu na základnu jsou vtaženi do nejdelšího a neutuchajícího boje, jaký britská armáda nepoznala padesát let. Od jednoho z Land Roverů praporu se odrazil granát, skutálel se pod něj a vybuchl. Tento přepad ze zálohy zahájil totální bitvu, během které Mills zabil muže střelou, která útočníkovi utrhla hlavu. Bude to dlouhý turnus. Z tohoto malého místa se jako v nějakém post-apokalyptickém zlém snu Šíleného Maxe stává peklo. Teploty u země často dosahují skoro padesáti stupňů Celsia, kanalizační rozvody už dlouho nefungují a všude, kam se podíváte, se hromadí páchnoucí a zahnívající kuchyňské odpadky. Třešinkou na dortu je vítr vysušující krky, improvizovaná výbušná zařízení a dobře vyzbrojení a organizovaní povstalci vyzbrojení AK-47, RPG a neomezenou zásobou minometných granátů. Šest měsíců bojovali britští vojáci sami, odříznutí, obklíčení, pod stálou palbou, ale neustoupili ani o píď. Sniper One je vzrušujícím příběhem vytrvalosti, kamarádství, černého humoru a odvahy tváří v tvář urputnému a vražednému útoku.... celý text

Válečné Biografie a memoáry
Vydáno: , Omnibooks
Originální název:

Sniper One: The Blistering True Story of a British Battle Group Under Siege


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sniper One. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

TomHr
12.10.2020 5 z 5

Vynikající knížka, tedy samozřejmě pro tu část čtenářské obce, kterou zajímají a baví knihy z vojenského prostředí. Autor si na nic nehraje. Do zajímavých detailů popisuje svou práci, výstroj a výzbroj, záludnosti, které britské jednotce přichystal Irák a místní obyvatelstvo, ale třeba i to, jak vojáci tráví čas, když zrovna nebojují. O napínavé okamžiky není nouze, vlastně kniha nemá hluchá místa - člověk ji zhltne jedním dechem.

CharlieBrown
17.03.2019 5 z 5

Dobře napsaná kniha, kde nejde jen o práci odstřelovačů, ale o práci celé jednotky. Dan Mills zde dost dobře popisuje jak to funguje v britské armádě při bojovém nasazení, kde se dbá na to, aby celý tým provedl zadané úkoly přesně a hlavně, aby se všichni dostali zpět na základnu v pořádku. Tady je jasně poznat rozdíl mezi britskou a americkou armádou. A to ne v materiálních záležitostech, ale hlavně v soudržnosti jednotky. Dan Mills se ničím nevychloubá a ani nikde neříká, jak je britská armáda skvělá a nejlepší na světě. Pokud to srovnám s knihou Chrise Kyla (kde se hlavně pan Kyle nehorázně vychloubá), tak toto je jednoznačně nejlepší kniha o práci odstřelovačů ve válce v Iráku. Jak řekl Dan Mills. Mněla to být mírová mise plná úsměvů, ale nakonec to bylo peklo. Na youtube jsou videa s rozhovory Dana Millse a ostatních vojáků z Danovy jednotky a hlavně ze Cimiku, následně po mohutném útoku na jejich základnu. Pro zapálené militaristy nutnost přečíst. Za mně plný počet hvězdiček.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Sniper One v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených16x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených1x
v Knihotéce2x
v Chystám se číst3x
v Chci si koupit3x

Štítky knihy

paměti, memoáry války

Autorovy knížky

Dan Mills
anglická
2017  87%Sniper One