Sneh a krv přehled

Sneh a krv https://www.databazeknih.cz/img/books/96_/96752/bmid_sneh-a-krv-Bpf-96752.jpg 3 94 94

Kniha se v Polsku objevila jako přesně načasovaná bomba, která přehlušila dosavadní mediální úspěchy takových es jako je Olga Tokarczuková nebo Jerzy Pilch. Kniha je pozoruhodná hned z několika důvodů, a tím prvním je bezpochyby jazyk – stylistické a lexikální prostředky, kterými Maslowská disponuje, by se možná daly přirovnat k Mechanickému pomeranči, ale ona ho předčí. Odvážná, naprosto otevřená i vulgární zpověď vyrazila dech nejenom katolickému státu. A kdo by čekal ich formu typu „můj milý deníčku“, měl by se raději pokřižovat a knihu ani nebrat do rukou – hlavním hrdinou a vypravěčem je muž: sedmnáctiletý mladík Silnej, jednou drsný a sebevědomý, podruhé zranitelný a ukřivděný. Jeho život je vyplněn navštěvováním hospod, balením roštěnek a užíváním drog. Jde o mimořádně silnou generační výpověď.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną , 2002


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sneh a krv. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (18)

Daya
01.05.2024 3 z 5

Líbilo se mi, že autorka dokázala poměrně trefně a kreativně popsat, jak funguje lidská mysl kontinuálně poháněná pikem a polské reálie mi kupodivu přišly celkem zajímavé.

Bohužel na tom speedu byla celá kniha. I ty nejjednodušší dialogy o nerozvinutých větách se ztrácely v ujetých představách, metaforách a rozlítaných myšlenkách hlavního protagonisty, takže když s nadsázkou řeknu, že debilní rozhovor typu 'ahoj, jak se máš' byl rozcapený na čtyři stránky, nebudu daleko od pravdy.

Že se tím text stal obtížným na čtení, to by mi až tak nevadilo. Ale já furt marně čekal, že se to celé nějak rozjede a nakonec z toho budu odvařený právě jako mozek letité smažky.

Nestalo se, nebo stalo, ale já u toho nebyl. Komplet děj se odehrál na kulisách několika míst, několika dní, kterými protančilo několik více či méně zajímavých postav (Nataša byla milá) a ve výsledku se vlastně hovno stalo. Prostě takové další všední dny na Andělu.

vlkcz
09.07.2023 5 z 5

Wow, ta se musela při psaní sjíždět na hustym matroši, poněvač bez vlastních zážitků by to napsala těžko.
Ale jenom jako experiment, protože jinak by celou knihu nemohla udržet takhle pohromadě. A že v ní těch rovin je požehnaně. Drogy, hledání vlastní identity, vlastenčení, všudypřítomnost církve v životě, honba za penězi a postavením (v Polsku v devadesátkách podobně jako u nás). Tohle všechno autorka zvládla napsat v 19 letech nezvyklým jazykovým stylem (což může některé čtenáře popuzovat), s lehkým odstupem, zdánlivě nezúčastněně. Přesto člověk s jejími postavami žije, a i když s nimi zhusta nesouhlasí, vlastně je chápe a svým způsobem jim fandí.
Klobouk dolů. Stejně tak před překladatelkou.


sharik
25.04.2021 4 z 5

Knížky Masłowské jsem četl tak nějak v opačném pořadí. Začal jsem tím u nás nejpozději vydaným románem "Zabila jsem naše kočky, drahá" (přišel mi dost povedený), pokračoval "Královninou šavlí" (ta mi přišla pozérská a přeceňovaná, nebavila mě) a po pár letech se k autorce vracím a končím debutem "Červená a bílá". Knížkou, kterou Masłowska napsala chvíli před maturitou a okamžitě se díky ní stala jednou z nejdiskutovanějších polských autorek. Tímhle románem šokovala, vzbudila nebývalé diskuse, získala mnoho velkých obdivovatelů i radikálních odpůrců, nicméně každopádně na sebe víc než upozornila širokou čtenářskou obec. A chápu proč.
Tohle je jedna z nejdivočeji napsaných knih, co se mi v poslední době dostala do rukou. Vyprávění feťáka (a zároveň člena polské násilnické sídlištní subkultury) zvaného Silnej je takřka bezbřehé, ačkoli hlavně se točí kolem násilí, žen, drog pochopitelně, "boje" Poláků a Rusáků... Masłowska (hlavně v závěru) demaskuje vlastenectví a národovectví jako trapné vlastenčení, činí tak pomocí totalitní metafory, která je bizarní, snová a (doslova) její zdi jsou z papíru... každopádně od chvíle, kdy se Silnej potká s policejní zapisovatelkou, systémem vyvrženou autobiografickou "Masłoskou", začíná celý text nejen zapadat do sebe, ale hlavně dostává pořádné grády...
V hlavní roli je tu ale do určité míry jazyk, přičemž je fascinující, že tenhle román funguje i v překladu. Těžko v pár větách tu řeč a její způsoby definovat. Těžko popsat, jak se přelévá doslova jako živý organismus, jako podivný tvor mnoha nečekaných tvarů a proměnlivé velikosti... Kdybych měl tenhle román k něčemu alespoň vzdáleně připodobnit, řekl bych, že je to cosi mezi Topolovou Sestrou a Welschovým Trainspottingem, s antihrdinou čímsi podobným tomu z Rudišovy (mnohem mladší) Národní třídy. Nicméně je to celé ještě divočejší a chaotičtější než zmíněné knihy. Ale prostě výborné.
Jen je škoda, že u nás se knihy Masłowské s velkým čtenářským úspěchem nesetkaly. Rád bych si přečetl i nějaký z novějších románů.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2005 - Deutscher Jugendliteraturpreis (Jugendbuch (Kniha pro mládež))


Kniha Sneh a krv v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených127x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených2x
v Knihotéce79x
v Chystám se číst71x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech1x