Smíření přehled

Smíření
https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83872/bmid_smireni-XKN-83872.jpg 5 6 6

Příběh citového, rozumového i profesního zrání Anežky Kertészové, dcery středoškolského profesora, který behěm 1. světové války uvízl v ruském zajetí a v 20. letech se vrací k rodině. Matka si po dobu jeho nepřítomnosti našla mladého milence a Anežka se snaží uchránit otce před špínou, zradou a vynahradit mu léta strádání.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Irgalom , 1965


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smíření. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Kabuky
20.12.2022 5 z 5

Výborná kniha. Velmi dobrý překlad.

JankoStirbey
03.05.2022 5 z 5

Čo napísať k tejto knihe? Prvý krát som si položil otázku, či autor, ktorý napíše podobné dielo skutočne rozumie inému svetu a inému vnímaniu sveta a je schopný chápať ostatných alebo je to len nejaký dojem a jeho schopnosť logicky vyskladať osobnosť. Akým je vlastne majstrovstvom vyskladať postavu, jej dušu a jej vnímanie a postoje tak aby pôsobila hodnoverne a dojmom, že skutočne existuje, je uveriteľná a uchopiteľná. Pretože je to práve osoba hlavnej hrdinky, čo ma na tejto knihe nadchlo a viedlo k smutnému konštatovaniu, že ide o neuveriteľné dielo, ktoré má pre mňa svoj veľký význam, no bohužiaľ prichádza neskoro, aspoň preto, čo sa stalo a nemuselo, keby prišlo skôr, aj keď je otázne do akej miery by som bol schopný precítiť jeho krásu a niektoré myšlienky, ktoré by bez určitých skúseností pre mňa neboli také zásadné a hlavne pochopiteľné. Neviem opísať dojem a ani pocity, ktoré vo mne táto kniha zanecháva, no svojím obsahom sa postupne priblížila k tomu najlepšiemu čo som doposiaľ čítal. Môj názor je silne subjektívny, pretože stále vo mne rezonujú určité veci, a preto si myslím, že pár rokov dozadu by som v tejto knižke nenašiel to, čo som v nej našiel teraz.


Hanka_Bohmova
14.01.2020 4 z 5

"Marně byste měnil společenské podmínky, jestliže nedokážete dát uzdu tomu šílenství v nás samých."

Kniha velmi dobře zapadla do mého aktuálního přemýšlení a posílila inspiraci z jiného čtení, mám tyhle shody (ač se pravděpodobně vytvářejí jen v mé hlavě) ráda. Velkým tématem je zde čistota a způsob, jak správně nakládat s mimořádným dobrem ve vlastním srdci. Mnohý, kdo byl obdarován nad běžný standard, se pozná v zobrazené tendenci mládí nosit milost jako prapor, jako hranici kladenou mezi sebe a druhé. Snad jako hrdinka knihy s časem a zkušenostmi dospějeme do bodu, v němž milost v nás může skutečně v plné míře konat to, co touží, totiž rozdávat se druhým k jejich prospěchu. Kdy lidé začnou být důležitější než lpění na pozicích.
Toto "smíření" neznamená ústup od pravdy, není to rezignovaný sestup na běžnou úroveň špatnosti a klamu. Je to ústup od hněvivých tenzí plynoucích z antagonismu mezi dokonalým světem ideálu a narušenou realitou kolem nás. Ideál přestává být odsuzujícím důkazem proti světu a stává se vnitřním zdrojem obnovy světa. Člověk se mění ze soudce v prostředníka. Čistota, která je od počátku sice vnímána velmi citlivě, ale limitována určitou slepotou sebereflexe, konečně může ovládnout lidské srdce.
Anežka to svému příteli klade na srdce krásnými slovy: "Když už jste se ujal tak těžkého, nevděčného úkolu, měl byste to dělat s očištěnou duší."

Děkuji Atuin za nepřímé doporučení.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Smíření v seznamech

v Přečtených7x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce23x
v Chystám se číst6x
v Chci si koupit2x

Autorovy další knížky

László Németh
maďarská, 1901 - 1975
1987  90%Smíření
1967  80%Vozy v září
1972  80%Hřích
1960  80%Hrůza
1963  100%Smutek