Slon a mravenec přehled

Slon a mravenec
https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/336861/bmid_slon-a-mravenec-4NV-336861.jpg 5 88 88

Někdy je docela těžké žít spolu, když jsme každý docela jiný: jeden moc velký, druhý malinkatý a třetí tak akorát. Tak jako slon, mravenec a veverka v krásné a dnes už klasické knížce malířky, ilustrátorky a průkopnice autorských knih pro děti Daisy Mrázkové. Každý z těch tří touží po něčem jiném. Ale když jde o to zachránit život veverce, rozdíly jdou stranou a najednou se může náramně hodit být malinký – jako mravenec – i obrovský – jako slon. Tento srozumitelný a chytrý příběh o drobných potížích rodinného života, velkém přátelství a odvaze v každém z nás skrývá základní otázky lidského života podané s nenapodobitelným jemným humorem a v doprovodu výborných ilustrací. Pro děti od tří let.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Slon a mravenec. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

Bonda
10.04.2022 5 z 5

Doporučuju, pokud nemáte úplně harmonické vztahy v rodině a chcete to trochu ulehčit malému dítěti. Plus umělecká hodnota sto bodů z deseti, což je u autorky samozřejmost.

Ramba
30.09.2020 4 z 5

Bylo to zajímavé a napínavé.


Kattie
23.05.2020 4 z 5

(SPOILER) Zajímavá kniha. Taková ze života. Veverka vymýšlí stále něco nového, jak by se mohla zavděčit mravenci a slonovi, kteří s ní žijí. Vaří, nosí jim oříšky, vymýšlí pro ně výlety. Je pozitivní a ve všem vidí něco hezkého. Možná proto, že pro ní je vše ideálně veliké, dobré, vyhovuje jí to. Slon a mravenec jsou nevděční, vše je pro ně buď malé nebo velké, je toho málo nebo moc. Důvod k tomu mají, být nespokojení. Ale jejich hrubé podávání jejich pocitů se mi nelíbilo.

Možná je to dobře. V dětských knihách jsem zvyklá na to, že jsou všichni slušní a milí, jakákoli nespravedlnost je vnímána jako špatná. Ale funguje to tak v realitě? Nefunguje.

Veverku uchvátí na konci lovec. Mravenec a slon ji díky schopnosti dostat se všude (mravenec) a síle (slon) osvobodí. Veverka je má ráda a je šťastná, že se k nim mohla vrátit. I přes jejich negativní vlastnosti.

Ano, přátelé by měli překonávat překážky. Konzumní společnost nás vychovává zahodit to, co je rozbité. Projevuje se to ve vztazích. Je jen málo dětských knih, které ve mě vyvolávají tak zajímavé pocity.

Líbilo se mi to? Nelíbilo? Neumím říct. Syn je na to ale ještě malý, uvidíme.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Slon a mravenec v seznamech

v Přečtených120x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených5x
v Knihotéce25x
v Chystám se číst19x
v Chci si koupit16x
v dalších seznamech10x