Slnečnice přehled

Slnečnice
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429881/mid_slnecnice-jDQ-429881.jpg 4 85 85

Ellis a Michael sa prvý raz stretnú, keď majú dvanásť. Ich neveselé zoznámenie prerastie do hlbokého priateľstva. Preháňajú sa na bicykloch po oxfordských uliciach, učia sa plávať, objavujú poéziu a spoločne čelia Ellisovmu neľútostnému otcovi. Spoznávajú svetlé aj tienisté stránky života. Jedného dňa ich blízky vzťah nadobudne nový, chúlostivý rozmer. Z chlapcov sa stanú muži. O desať rokov je však Ellis ženatý s Annie a po Michaelovi niet ani stopy. Kam sa podelo celé jedno desaťročie? A čo sa medzitým stalo? Bol by to príbeh o láske, keby to dopadlo inak. Ibaže všetko sa zmenilo... Alebo sa v skutočnosti nezmenilo nič? A tak to predsa len bude príbeh o láske. O láske vo všetkých jej podobách. Román Slnečnice je obrazom dvoch ľudských životov, ktoré by sa naplnili, keby im okolnosti priali, keby boli spoločenské, kultúrne a rodinné pomery iné. Je to poetické, nádherne zdržanlivé rozprávanie o láske a osamelosti. Aj o žiali z bolestnej straty blízkych, znásobenom márnymi telesnými aj umeleckými túžbami, no najmä nenaplnenými túžbami srdca.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Tin Man , 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Slnečnice. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (28)

Monačte
30.10.2023 5 z 5

Průměrně čtu jednu knihu deset dní. Tuhle jsem měla přečtenou za neděli. Citlivá romance, nebála bych se říct “poetická (dokonce i když v ní, zejména v Michaelově části, zazní spousty sprostých slov a naturálních popisů průběhu vážné nemoci). Ale i přes tu spoustu popisovaných emocí má příběh spád a žene se kupředu. Vlastně spíš řítí bez brzd. Tahle kniha je pro každého, kdo někdy dlouho nehnutě stál a díval se do západu slunce, na moře nebo třeba na obraz slunečnic - ať už u toho myslel na cokoliv. Smutná kniha, plná naděje. (A letos už čtvrtá VÝBORNÁ kniha, která je žlutá! Začínám v tom vidět vzorec...)

zdenaR
07.07.2023 4 z 5

Citlivě napsaný příběh o neobyčejné lásce, který stojí za přečtení.
Velmi čtivá kniha, ale neměla by se číst příliš rychle.


Cezoi
16.10.2021 5 z 5

Tato knížka mne zaujala svým přebalem, když jsem po dlouhé době zavítal do prodejničky Levných knih. A zaujala mne i výstižnou anotací na zadní straně přebalu. Ke knize je zde již mnoho komentářů a tak si člověk říká, že už není co komentovat. Velmi pěkně to shrnula čtenářka "eva3992". Dovolím si na ni trochu navázat.

Předně si myslím, že kniha není záměrně zařazena typově mezi LGBT tituly. Ten samotný děj, každodenní příběhy, životní linka procházející celým obsahem románu jsou pojímány běžným pohledem obyčejných lidí-aktérů, jejich strastmi, náladami, zkušenostmi, vzpomínkami - zkrátka tím, jak žijeme běžný život všichni. Líbí se mi, že gay problematika zde není vysloveně adorována, ale je brána jako normální součást našeho života (myšleno v širším společenském smyslu). Samotný román se mi zpočátku četl hůře, musel jsem dávat pozor na jména postav, abych se v příběhu dobře orientoval. A určitá počáteční dějová těžkopádnost může některé čtenáře odradit. Nicméně pokud se do textu správně položíte a nebudete spěchat na další stránky, tak se příběh pěkně a zajímavě rozvine. Je to o osudech obyčejných lidí, které v životě ovlivnila spousta věcí a kteří jsou spolu propojeni, ať již přátelstvím nebo rodinnými vazbami. Je to o touze a odhodlání, o hlubokém přátelství, o odloučení, o tom jak spletité cesty může mít život, o jednom "okamžiku", který aktérům obrátí život naruby, o tom, že něco nového začíná, zatímco něco dalšího zákonitě končí, o naději, že i to, co bylo léta špatně, se může nakonec obrátit v dobré aniž jsme v to doufali...

V ději románu se často vyskytují odkazy na básnickou sbírku Walta Whitmana Stébla trávy, která byla oblíbenou knihou jednoho z hrdinů. Na tuto básnickou sbírku jsem doposud neměl tu správnou čtenářskou chuť a připravenost, ale nyní po přečtení Slunečnic sbírku pomalu pročítám před spaním.

Souhlasím s posledními slovy anotace, že příběh ve mě bude doznívat ještě dlouho po přečtení. Opravdu ve mě látka rezonuje, a proto píši i hodnocení s určitým časovým odstupem. Navíc mi děj knihy nadělil několik témat k přemýšlení, která jsem doposud považoval za nedůležitá či nehodná pozornosti. Ke knížce se určitě ještě vrátím a znovu si ji přečtu. Čtenářům (zejména vnímavým a citlivým) ji doporučuji a dávám oprávněně pět hvězdiček!

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (7. týden)

08.02.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Slnečnice v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených106x
ve Čtenářské výzvě22x
v Doporučených7x
v Knihotéce86x
v Chystám se číst63x
v Chci si koupit19x
v dalších seznamech1x