Sledování změn přehled

Sledování změn https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420179/bmid_sledovani-zmen-r8v-420179.jpg 4 18 18

Nepříliš úspěšný arabský spisovatel a novinář, hrdina nového románu Sajjida Kašuy, se živí psaním memoárů na zakázku a zaznamenáváním cizích životních příběhů. Zatímco žije s rodinou ve Spojených státech, dostane zprávu, že jeho otec v Izraeli je těžce nemocný, a vypraví se za ním, aby s ním byl v jeho posledních chvílích. Současně se však chce vypořádal i s traumaty své vlastní minulosti a přítomnosti. Před čtenářem se tak postupně rozplétá tajemstvím opředený příběh podivného manželství se ženou jménem Palestina i hluboké roztržky s rodinou a nuceného odchodu z rodné vesnice. Román, spojující v sobě rovinu osobní i politickou, národní i univerzální, rozehrává témata exilu a vzpomínek, umírání, ztráty vlasti a kořenů i touhy po lásce. Je vrcholem dosavadní Kašuovy tvorby a potvrzuje jej v roli neobyčejně originálního hlubokého autora postihujícího odcizení v současném světě, autora, jehož tvůrčí hybnou silou je tragická rozpolcenost mezi vrozenými arabskými kořeny a osvojenou židovskou kulturou.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Pistorius & Olšanská
Originální název:

Akov achar šinujim , 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sledování změn. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

000nugatovej
10.11.2023 4 z 5

Jen jednou vytvoříš něco, co má pak ovlivnit celý tvůj život. Kde končí fikce, kde začíná život? Nakolik je život ovlivněn příběhem, nakolik je příběh ovlivněn životem? Kde jsou hranice?
A stálé Kašuovo dilema - Kam vlastně patřím? Kdo jsem?

Shindo
24.07.2022 4 z 5

Pocit vykorenenia a hľadania vlastnej identity, tak vlastný autorovym hrdinom (a jemu) je podľa mňa v tejto knihe najsilnejší a jej obsah vo mne doznieval ešte dlho po dočítaní.

Autorov (anti)hrdina živiaci sa ako ghostwriter prepožičiava klientom svoje vlastné zážitky, akoby chcel zmeniť bolestivú realitu arabsko - izraelského konfliktu. Do toho vzťah so ženou, do ktorého vlastne ani nechcel a s ktorou si za 17 rokov manželstva nemá čo povedať. Príbeh ešte viac zamotáva prelínanie reality a fikcie, príbehu hrdinu a príbehov postáv z jeho poviedok.

Veľmi oceňujem esej prekladateľky na konci knihy, ktorá vysvetľuje okolnosti autorovho života, jeho literárnych námetov a vzniku jeho diel.


netopýr088
30.05.2022 5 z 5

Kašua je hebrejsky píšuci Palestínec, rovnako ako protagonista knihy. Kvitujem komentáre užívateľov podo mnou, a pre mňa má táto kniha ešte jeden dôležitý aspekt. Je to podľa mňa o sile a moci literatúry, o tom, že aj vymyslený príbeh sa môže hlboko (a fatálne) dotknúť niečieho života, a o tom, že keď sa naučíme v literatúre mlčať a klamať, postupne sa pripravujeme o možnosti, ako povedať pravdu.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (37. týden)

08.09.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Sledování změn v seznamech

v Přečtených27x
ve Čtenářské výzvě3x
v Knihotéce17x
v Chystám se číst26x
v Chci si koupit10x

Štítky knihy

izraelská literatura

Autorovy další knížky

Sajjid Kašua
izraelská, 1975
2014  85%Druhá osoba singuláru
2017  91%A bylo jitro
2016  77%Tančící Arabové
2019  83%Sledování změn