Slavné stavby Českých Budějovic přehled

Slavné stavby Českých Budějovic
https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/276744/bmid_slavne-stavby-ceskych-budejovic-qAT-276744.jpg 5 4 4

Jako další z edice Slavné stavby vydává nakladatelství FOIBOS BOOKS knihu o architektuře Jihočeského města České Budějovice. Publikace představí 75 staveb. Autoři se snažili, aby zde byla zhruba rovnoměrně zastoupena jednotlivá období vývoje architektury, a zároveň se pokusili o určitou žánrovou pestrost. Byly vybrány stavby veřejné stejně jako soukromé, vrcholná díla i představitelé dobového architektonického průměru, ale i stavby průmyslové, dopravní, vodohospodářské a technické památky vůbec. Sešel se kolektiv šesti autorů, z nichž každý má svůj vymezený tematický „rajón“ a také trochu odlišný pohled na dějiny architektury a architekturu jako takovou. Na území Českých Budějovic se nachází značné množství historicky a památkově hodnotných budov, z nichž ovšem jen nepatrná část má statut kulturní památky, a je tedy (alespoň teoreticky) chráněna státem. Z objektů vybraných pro publikaci jsou za kulturní památku prohlášeny zhruba dvě třetiny. Vzájemnou diskusí a tříbením názorů dospěl autorský kolektiv k vyváženému představení toho nejzajímavějšího, co České Budějovice nabízejí po stránce stavební kultury. Texty jsou doplněny krásnými fotografiemi současného stavu historického centra a na konci je opět zařazena mapka s jednotlivě vyznačenými stavbami.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Slavné stavby Českých Budějovic. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

petr4927
11.11.2019 5 z 5

Pocházím z Budějovic a myslel jsem si, že o městě něco vím. Ale po přečtení téhle knihy toho vím mnohem víc a je skvělé vyjít si jen tak na procházku a k ní vzít tuhle knihu.

V oblasti architektury nejsem profesionál, jsem spíš člověk, který se amatérsky zajímá o historii. Při čtení knihy jsem si ze začátku musel k ruce vzít výkladový slovník, protože jsem zkrátka nevěděl, co některé výrazy v knize znamenají. Kniha mi tedy nejen pomohla získat větší přehled o svém městě, ale též se trochu dovzdělat v oblasti architektury.

witiko
22.03.2017 5 z 5

Kniha, vydaná u příležitosti 750. výročí založení města, nemá chybu. Ať už si myslíte, že České Budějovice dobře znáte, nebo se s nimi teprve chcete seznámit, tato knížka vám ukáže, že jste je doteď v podstatě neznali nebo jste městem procházeli s očima zavřenýma. A že je na co se těšit!


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Slavné stavby Českých Budějovic v seznamech

v Přečtených4x
v Knihotéce2x
v Chystám se číst1x
v Chci si koupit1x