Skutky z lásky přehled

Skutky z lásky
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/110928/skutky-z-lasky-110928.jpg 4 35 35

James Meek, britský spisovateľ a publicista vo svojom sibírskom románe opisuje roky ruskej revolúcie v mestečku obsadenom československými légiami, ktoré očakáva útok boľševikov blížiacich sa po Transsibírskej magistrále. Záhadný Samarin, hlavná z postáv románu do tohto mesta prichádza s príbehom o svojom úteku z pracovného tábora za polárnym kruhom a postupne odhaľuje svoju skutočnú podstatu. Meekov román je verný historickým udalostiam. Odohráva sa v roku 1919, keď sa Rusko zmietalo v občianskej vojne medzi komunistickými červenými a monarchistickými bielymi. Dejiskom je odľahlé sibírske mestečko Jazyk, kde sa po svojej veľkej ceste z Rakúsko-Uhorskej monarchie dostali aj československí vojaci. Zostali tam ako odpadky v veľkej vojnovej kuchyne. Zvyšky, na ktoré novo vzniknutá Československá republika pravdepodobne zabudla. Československí vojaci sa snažia zorientovať v novej situácii a skutočnosť, že zostali v meste, ktoré obývajú členovia zvláštnej kresťanskej sekty kastrátov, okolo ktorého sa neustále obšmietajú trestanci z cárových táborov na Sibíri, im život nijakým spôsobom neuľahčuje. Každodenná nerozhodnosť, túžba vrátiť sa domov a fanatici schopní v mene lásky či nenávisti úplne absurdných skutkov, ich postupne privádzajú do šialenstva. Román o láske a krutosti, o ideáloch a ich strácaní, o situácii, keď nikomu nemožno veriť je napísaný nesmierne jasným štýlom. Skutky z lásky sú románom, ktorý nadväzuje na literárnu tradíciu 19. storočia. „Skutky z lásky pripomínajú Mandolínu kapitána Corelliho. Spájajú epický rozsah klasických ruských románov s psychologickou detailnosťou napínavých thrillerov… Meek napísal filozofický román, ktorý ponúka pútavý príbeh a zápletku pre mnohých a viac než dosť myšlienok pre hŕstku tých, ktorí túžia po myslení.“ Literary Review... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Inaque
Originální název:

The People's Act of Love , 2005


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Skutky z lásky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

madem
17.03.2024 3 z 5

Takže tu máme boj mezi bílými a rudými, Čechoslováky z legií, kastráti, šamana a místní lid a taky "uprchlého trestance".
Nepřijde Vám to moc? Mě chvílemi ano. A je to škoda, při pouhé polovině zúčastněných by to byl skvělý příběh.

danielavachova
27.10.2019

Asi první kniha ,kterou jsem nedočetla,možná zkusim později.


novecento
21.02.2018 4 z 5

Dobře napsaná kniha na které James Meek pracoval 10 let nekončí jen dějovým vyvrcholením, ale je také doplněna zajímavým autorovým doslovem:
Válka mění i ten nejprostší vztah. Vzniká milenecký trojúhelník: dívka flirtuje s vojákem, ale i voják flirtuje se smrtí. Každé i mírové časy jsou zárodky krutosti, utrpení a ztrát. Je jen méně pravděpodobné, že vykvetou v celé své zlé nádheře. Jsou však přítomny, čekají aby mohly vyrůst, lze je vidět a lze o nich psát. Kniha působí aktuálně proto, že náboženský fanatizmus, válka a terorismus jsou věčné. Jak to platí u všech civilizačních chorob, nutnost vypořádat se s nimi, těmi nejlepšími dostupnými prostředky nevylučuje pochopení, že tu s námi budou pořád. V počínání současného islámského sebevražedného atentátníka vidíte dokonalé splynutí postav Balašova a Samarina, v pojetí jejich oběti. Podobně jako Balašov i sebevražedný atentátník obětuje své tělo a nevinné civilisty kvůli nějakému nepostižitelnému ideálu, kvůli lásce Boha.
Kniha má pro čtenáře velký myšlenkový přesah: jak lze přežít v daleké sibiřské krajině, víra v Boha a její reálný smysl, který přechází do čistého fanatizmu-kastráti jako Boží andělé na zemi, úděl žen v této nehostinné krajině, náš stávající idealistický pohled na Československé legie v dalekém Rusku a v poslední řadě pojem kanibal není výmysl Daniela Defoa z knihy Robinson Crusoe, ale v mnoha případech účelné řešení problému jak v nehostinné krajině přežít. Knihu doporučuji.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Skutky z lásky v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených46x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených4x
v Knihotéce49x
v Chystám se číst17x
v Chci si koupit2x

Štítky knihy

Rusko sekty Sibiř Československé legie

Autorovy další knížky

James Meek
britská, 1962
2008  72%Sibiřské drama
2015  47%Srdce tam vtrhlo