Skandál století přehled

Skandál století https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/291548/bmid_skandal-stoleti-Y6Q-291548.jpg 3 26 26

Příběh Václava Hanky, bibliotekáře Českého vlasteneckého muzea, a jeho přátel kaplana borče, justiciára Sklenčky, básníka Lindy a malíře-restaurátora Horčičky, kteří na podzim roku 1817 obeznámili českou veřejnost s rukopisem královédvorským a zelenohorským. Kniha přináší nové překvapivé okolnosti nálezů Rukopisů a zpochybňuje možnost, že by šlo o padělky.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Skandál století. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

Iwíček
10.04.2022 5 z 5

Zajímavé románové zpracování historické události, která podpořila základní myšlenky národního obrození a stala jedním z jeho základních pilířů. Příběh je psán s lehkostí. Setkáme se tu se všemi aktéry, kteří se podíleli na nalezení a zfalšování dokumentů, které měly doložit, že český jazyk je mnohem starší, než se zdá. Mohu vřele doporučit vaší pozornosti.

alois.randa
13.03.2022 1 z 5

(SPOILER) Nenadchlo, nebavilo. Když knihu načnu, dočtu ji. Co kdyby se to rozjelo. Proto jsem ve čtení pokračoval i zde. Miluji historické romány. I ty, které se přesně nedrží faktů. Jasně, že se jedná o beletrii, ale přišlo mi to strašně naivní. Postavy spolu řeší, jak vyrukovat se svým nálezem na veřejnost, ale při rozhovorech se navzájem nevnímají, jako by je to vůbec nezajímalo. Toto se opakuje celý děj. Pokud by mělo být pokračování příběhu, tak si nemyslím, že bych se do něj pustil.


marara
24.02.2022 2 z 5

Kniha přináší dokonce několik zajímavých teorií o tom, jak by se mohlo stát, že Rukopis královédvorský je pravý, ale byl usvědčen jako falzifikát. Jenže ani jedna z těch teorií není dotažená do konce. Jsou to jen teorie. Hanka z obavy před cenzurou či metternichovským systémem mohl nechat pořídit opis, cenzura pak původní pergameny zabavila. Mohlo by být. Kniha by ale musela mít druhé dějství, kde by autor svou teorii dovysvětlil. A vadí mi, že Dobrovský je zde líčen jako ten, kdo potvrdil pravost rukopisu, ale není zde dodáno, že o něco později o jeho pravosti pochyboval. Nijak zvlášť mě ale neuchvátilo ani vylíčení doby. Vše je jen tak nahozeno, ale nedrží to pevně u sebe.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Skandál století v seznamech

v Přečtených33x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených3x
v Knihotéce11x
v Chystám se číst8x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech1x