Siréna / Havířská balada přehled

Siréna / Havířská balada https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76166/sirena-havirska-balada-76166.jpg 3 61 61

Siréna - vznikal původně jako cyklus relativně samostatných próz, v nichž Majerová motivicky zužitkovala i své začátečnické povídky. Tematickým propojením s osudy několika generací jedné dělnické rodiny vytvořila volný celek. Havířská balada - tematicky na Sirénu navazující. V každém ze tří relativně uzavřených oddílů prózy nechává mluvit jiného vypravěče.Osud dělnického manželského páru je tak osvětlen z několika zorných úhlů.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Siréna / Havířská balada. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (20)

ArkAngel
19.06.2023 3 z 5

Socialistický realismus skutečně není pro mě, ale jisté hodnoty díla nepopírám. Majerová vybudovala román, který v jedné rovině popisuje příběh několika generací rodiny Hudcových (všichni jménem Josef) a ženy Hudcovky, kdy onen mužský havířský svět doplňuje právě jí a dalšími ženskými figurami. Ve druhé rovině pak vykresluje vývoj doby, města Kladna a coby historický román pracuje s dobovými reáliemi a figurami. Balada jakožto sequel pak příběh opět rozšířila, ale pořád mě to nebavilo.

maryzka
10.06.2023 4 z 5

Povinná četba ve škole pokud si pamatuji, tak jsem si ji nyní přečetla , protože uklízím půdu. No vzpomínám si na ní jako na agitaci, ale nyní shledávám, že není špatná. Ukazuje život na Kladně bez příkras, někdy hezké věci lidí- především, že si občas vypomáhají, lidi, které lžou a občas intrikují, lidi bojácné i lidi rebelující.


jprst
29.12.2021 4 z 5

Pokud si čtenář odmyslí ten ideologický náboj, najednou zjistí, že čte poutavý a rozhodně ne špatný román. Vzpomínám si, že i jako povinnou školní četbu jsem tuhle knihu bez problémů a nucení. Po dlouhé době jsem si ji zopakoval a...zase dobré.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Siréna / Havířská balada v seznamech

v Přečtených89x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených2x
v Knihotéce92x
v Chystám se číst21x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech1x