Siréna přehled

Siréna https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373182/mid_sirena-Gqv-373182.png 3 61 61

Román zpodobňuje, jak zapadlé venkovské Kladensko se stává objevem uhlí a budováním moderních železářských pecí průmyslovým centrem. Vpád průmyslové výroby neproměňuje pouze tvářnost zasněného kraje lesů, ale i ráz a rozvrstvení obyvatel: z chalupníčků, podruhů, drvoštěpů jsou námezdní dělníci, poddanství vůči vrchnosti je vystřídáno rostoucím třídním uvědoměním procitajícím pocitem solidarity, odporem proti bezpráví. Jak tento proces probíhá, to autorka vývojově ztypisovala na osudech čtyř generací rodiny Hudců.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Siréna. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (20)

ArkAngel
19.06.2023 3 z 5

Socialistický realismus skutečně není pro mě, ale jisté hodnoty díla nepopírám. Majerová vybudovala román, který v jedné rovině popisuje příběh několika generací rodiny Hudcových (všichni jménem Josef) a ženy Hudcovky, kdy onen mužský havířský svět doplňuje právě jí a dalšími ženskými figurami. Ve druhé rovině pak vykresluje vývoj doby, města Kladna a coby historický román pracuje s dobovými reáliemi a figurami. Balada jakožto sequel pak příběh opět rozšířila, ale pořád mě to nebavilo.

maryzka
10.06.2023 4 z 5

Povinná četba ve škole pokud si pamatuji, tak jsem si ji nyní přečetla , protože uklízím půdu. No vzpomínám si na ní jako na agitaci, ale nyní shledávám, že není špatná. Ukazuje život na Kladně bez příkras, někdy hezké věci lidí- především, že si občas vypomáhají, lidi, které lžou a občas intrikují, lidi bojácné i lidi rebelující.


jprst
29.12.2021 4 z 5

Pokud si čtenář odmyslí ten ideologický náboj, najednou zjistí, že čte poutavý a rozhodně ne špatný román. Vzpomínám si, že i jako povinnou školní četbu jsem tuhle knihu bez problémů a nucení. Po dlouhé době jsem si ji zopakoval a...zase dobré.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Siréna v seznamech

v Přečtených89x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených2x
v Knihotéce92x
v Chystám se číst21x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech1x