Šíp z Elamu přehled

Šíp z Elamu
https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31021/bmid_sip-z-elamu-MfG-31021.jpg 4 29 29

Staroveký Babylon — hlavné mesto sveta — mal pol milióna obyvateľov. Na tie časy to bolo veľkomesto pripomínajúce dnešné mestské giganty ako New York, Londýn, Tokio atď. A tak nie div, že si autor tejto knihy zvolil toto staroveké veľkomestské prostredie pre zaujímavý detektívny príbeh. Zločin nie je výsadou len dnešných čias. Aj v Babylone sa páchali vraždy, pretože ľudská chamtivosť sa neobmedzuje ani na určité miesto, ani na určitý čas. Lenže ľudská múdrosť a prísny a presný Chammurabiho zákonník umožnili vystopovať a odhaliť zločinca aj v starovekej Babylonii, hoci ho krylo vznešené, posvätné chrámové prostredie a páchateľ zanechal po sebe iba jednu jedinú stopu — šíp vystrelený do prenasledovateľov. Ide naozaj o zvláštnu detektívku, ktorá u čitateľa neuspokojí len jeho túžbu po napínavom čítaní, ale príde si na svoje aj jeho záujem o ďalekú históriu.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Mladé letá
Originální název:

Strzala z Elamu , 1971


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šíp z Elamu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

former3980
17.03.2022 4 z 5

Ďalšia z vyhajpovaných a dlho zháňaných kníh z edície STOPY. Ale na rozdiel od Edenu a Stíhačov asteroidov som tentokrát nebol sklamaný. Dôkaz, že dobrá detektívka nepotrebuje súčasné americké reálie. Dá sa zasadiť aj do hlbokej minulosti, pokiaľ to autor vie - a Jerzy Edigey sa ukázal ako skutočný grand master tohto žánru. Rušili ma iba tie mená. Ale inak 95 percent bez zaváhania!

Adapa
04.12.2021 4 z 5

Jednoduchá, krátká historická detektivka, která mě přenesla do klukovských let. Exotická jména, exotické prostředí... Krásně se to četlo a škoda, že to bylo jen pár stránek.

Budu muset sáhnout i po dalších sešitech Karavany, co mám v krabicích na půdě. Je škoda, že se tam jen tak válí... Dnešní generace kluků si k nim už nenajde bohužel cestu.


Sidonka3
23.05.2021 3 z 5

Na této historické detektivce je nejzajímavější lokace a čas, do kterého je umístěná, tedy do starého Babylónu za vlády krále Nabukadnesara II. (vládnul v letech 605 př. n. l. – 562 př. n. l.). Kápla mi do noty. Už začínám být přesycená detektivkami ze současnosti a teď mám zájem hlavně o příběhy historické a dobrodružné. Tato jednohubka, kterou jsem poslouchala jako audio, mi připomenula knížečky z Albatrosu, edici Karavana sešity, formátem útlé jako časopis, které vycházely od roku 1967 do roku 1992.
Byly určené hlavně pro mládež, ale četly je i dospělí. Určitě se zase po něčem z doby dávno minulé i literatury dávno vydané poohlédnu.
P.S. Mrzí mě, že jsem se nemohla podívat na ilustrace Vladimíra Kopeckého, určitě jsou zase pěkné a snáze přenesou čtenáře do jiného světa.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Šíp z Elamu v seznamech

v Přečtených39x
v Doporučených1x
v Knihotéce44x
v Chystám se číst2x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech1x