Síla ticha přehled

Síla ticha https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383173/bmid_sila-ticha-65D-383173.jpg 4 15 15

Kardinál Sarah o síle a potřebě ticha, o tragických důsledcích jeho nedostatku a o církevní krizi, která s tím vším souvisí.

Duchovní literatura Náboženství Literatura naučná
Vydáno: , Kartuziánské nakladatelství , Hesperion
Originální název:

La force du silence , 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Síla ticha. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Achillesaželva
01.03.2024 1 z 5

Dost možná budu jediná s kritikou, ale takový je život. Kardinála Saraha znám z vícero přednášek, které dává pravidelně sice mimo ČR, ale mohla jsem si je poslechnout. Dále sleduji jeho působení ve Vatikánu a registruji jak jeho tridentské liturgické tendence (nesouhlasím), tak i jeho kritiku papeže Františka (na což jsem obzvlášť alergická). A v neposlední řadě jsem si přečetla (celou!) tuto vychvalovanou knihu. No tak toto opravdu ne, to mi vyloženě vadí, protože obsah této knihy je prostě nehorázný kýč a kýčem se v estetice myslí něco, co se sice tváří jako umění, ale uměním není. Tak toto přesně je tato kniha. Ona se ale jen tváří velmi hluboce, duchovně a zbožně... Autor se prsí, že celý půlrok strávil v kontemplativním klášteře (jaký výkon!) a nyní rozdává moudra, která nejsou vůbec aplikovatelná v praxi běžného života. Tak k čemu slouží? Mne se tak osobně dotýkala i ta ideologická řeč o "nebi v očích umírajícího mnicha"... Já jsem se deset let starala o umírající pacienty a myslím, že je to skutečně dotyk nebe a země, když člověk odchází do Otcova Domu...ale to se musíme učit vnímat za pochodu: v hluku, shonu, únavě, nemocech, zápachu, slzách... protože takový je život a Ježíš přišel do takového a ne jiného života. To není jako si to vybájil kardinál Sarah, že bude idylické ticho, budou bít zvony, paprsek slunce se dotkne líce a v očích se zaleskne tajemno... Kde a kdo žije takový život?? Mniši v klášterech právě vůbec ne - oni jsou ti největší praktici, ale žijí sjednocení s Kristem, a proto je jejich kontemplace tak autentická, tak pravdivá a tak mystická!!! Dokud toto nepochopíme, tak bude naše křesťanství stále jen ideologie odtržená od reality a kdo z nevěřících, když uvidí tento náš vybájený a nereálný svět, uvěří našemu svědectví? Věrohodní jsme, když v nás žije Pravda - Kristus, a ne když si vytváříme bublinu plnou kýče a snů..

Jana512
30.05.2022 5 z 5

Kniha obsahuje mnoho rad, jak se snažit o získání vnitřního klidu, který je potřebný pro získání opravdových hodnot pro život. Poznáváme je ve ztišení před Bohem. Jen v klidu a tichu zaslechneme tichý hlas, který nenutí, ale nabízí hodnoty věčnosti.
- V knize se popisují zkušenosti kartuziánů, kteří žijí ve společenství a jejichž cílem je čas vyplněný modlitbou a prací v naprostém tichu.
Z některých myšlenek:
- "Mlčení nevyhledáváme kvůli němu samému, ale kvůli prostoru, který poskytuje. Mlčení nám umožňuje lépe vnímat a lépe slyšet. Otvírá nám vnitřní prostor."
- "Důvěryplné mlčení a lehké povzdechnuti, které všechno vrací do Božích rukou je pravým nářkem, slzami v největší hloubce našeho utrpení, nejžalostnějším úpěním. ( viz. Žalm 37)"
- "Pokud budou na Zemi zamilovaní, v mlčení se budou snažit setkávat o samotě a při jejich schůzce bude mít místo ticho. Tak lze asi nejsnáze vysvětlit život, který si vybrali kartuziáni. Mlčeni v samotě v kartouze nabývají smyslu touto velkou touhou po důvěrném vztahu s Bohem. Pro syny svatého Bruna jsou samota a ticho dokonalým místem rozhovoru od srdce k srdci."
- "Hovoříme o tichu: není snad právě hluboký pokoj duše, která ví, že je milována víc, než představy v nejbláhovějších snech; není nezničitelný klid, který v ní přebývá, oním vnitřním tichem? Tichem živoucím, výmluvným, zaníceným. Rozechvělým očekáváním v naději na den velkého shledání tváří v tvář."


221B
26.07.2021 5 z 5

Zvlášť v současnosti doporučuji číst. Po přečtení nediskutovat, nemluvit. Přemýšlet. Zůstat v tichu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Síla ticha v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených16x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených2x
v Knihotéce9x
v Chystám se číst9x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech2x

Autorovy další knížky

Robert Sarah
guinejská, 1945
2018  85%Síla ticha
2016  91%Bůh, nebo nic
2020  92%Z hloubi srdce
2019  85%Den se již nachýlil
2019  0%Pane, zostaň s nami