Siegfried přehled

Siegfried https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481500/bmid_siegfried-BOp-481500.jpg 4 29 29

Volně adaptovaný příběh z Nibelungské legendy, která inspirovala Wagnera k jedné z jeho nejkrásnějších oper. „Siegfried“ je vrchol hrdinské fantazie, fascinující grotesky, která porušuje zakládající mýty o nejkrásnějších legendách. Děti Siegfrieda, synové lidí a bohů, které mezi vlky vychovala Mime. „Nibelungové“ tvoří první symbol neobyčejné trilogie podepsané Alexem Alicí, velkým tvůrcem „Třetího zákona“.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Josef Vybíral
Originální název:

Siegfried Edition Intégrale , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Siegfried. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

Ivan Kučera
06.01.2024 4 z 5

Keďže i Siegfried má dá sa povedať operetný základ, bál som sa, že to dopadne podobne, ako neveľmi šťastná Kouzelná flétna a další operní příběhy. Takže som príjemne prekvapený, akej vydarenej fantasy jazdy som sa dočkal. Je síce opäť prítomná severská mytológia, ktorej som mal v dobe čítania trocha po krk, keďže som nedávno čítal Mjöllni, ale nastalo príjemné prekvapenie: Odin a spol. sú do kontextu zapracovaní spôsobom, ktorý príliš nebije do očí a je to skôr vedľajšia linka, povedzme korenie na dochutenie hotového pokrmu. Ako celok mi to viac, než vikingské eposy, pripomenulo Thorgala (ktorý bol samozrejme tiež šmrncnutý Vikingami, ehm). Najmä album Thorgal: Dítě z hvězd, kde tiež dieťa/mladý muž pátra po svojom tajuplnom, vari až mystickom osude. Kresba Francúza Alexa Alicea (Třetí zákon), ktorý zároveň písal scenár, je jedným slovom nádherná. Vychutnával som si postavy, prírodu, drsné skalnaté veľhory, ako tiež malebné lesné zákutia, úchvatné scenérie, veľkolepé momenty. Azda by som tomu vyčítal miestami čudný scenár: najskôr tvorí celú zápletku hrdinova túžba dostať sa do sveta ľudí, čo je teda pomerne chatrné (asi to chcelo viac zapracovať na jeho psychológii, aby sme jeho rozhodnutie lepšie chápali) a uprostred sa z toho nečakane stane príbeh lásky schopnej hory prenášať, čo ale pôsobí nedôveryhodne, keďže sa vlastne dané postavy stretávajú minimálne a zrazu je z toho láska ako hrom, láska porážajúca smrť. Ale inak fakt skvelý fantasy komiks. Potešia veľké rozmery, pevná väzba, kvalitný lesklý voňavý papier a dokonca 9 strán bonusov (galéria, skulptúry). Kovadlina. Dve kovadliny!

Zmiu
31.08.2023 5 z 5

Severská mytologie, to je pro mě velké téma, protože mám tendenci se zaobírat detaily a většinou mi něco nesedí. Ne, že by se zde nic nenašlo, ale komiks má tak skvělou atmosféru a kresbu , že si zaslouží plný počet. Dokázal mě opravdu pohltit.


fvalek
07.02.2023 4 z 5

Grafická stránka možná není nejlepší, ale pro edici ERB je poměrně typická a celkově tak pro všechno z aktuální produkce Francie. Takže já s kresbo problém neměl. Celkově jsem se snažil na knize hledat jen pozitiva, takže pro mě docela pěkný zážitek. V knize se skvěle snoubí božská prozřetelnost se zoufalou nevyhnutelností osudu, zároveň ale s naprosto nahodilým lidským osudem a předurčením. Vždy na začátku kapitoly se objevuje nějaké proroctví nebo boží mudrování, což mi přišlo super a docela hluboké. Samotný příběh Siegfrieda ale tak hluboký nebyl a chlapec je postava, která je místy otravná, protivná, hloupá a... asi vyjadřuje vše lidské. To se váže k podobě světa, který není v podstatě vůbec lidský a celá lidská rasa je nějaká legenda, co žije někde mimo. Těžko říct, co je to vlastně za svět. Můžou to být jiné říše Yggdrasilu, nebo počátky Midgardu. Nicméně s celým tímhle prostorem jsem byl velice spokojený, od kresby až po všechny ty nápady.

Co se týče postav, Siegfried pro mě takový průměr. Hrdina, který se dá očekávat, nic víc, nic méně. On ale ani Ódin nebyl takový, jakého bych čekal. Zaujala mě valkýra, která funguje jako vypravěč/divák celého příběhu. Její postava mohla být zajímavější, kdybychom rovnou nevěděli, co se s ní stane. Navíc mi přijde, že se až příliš často vzdává nesmrtelnosti na to, aby to dopadlo tak pozitivně... Zajímavá postava je taťka trol, který je opakem těch dobrých božských vlastností, ale o to výraznější u něj je vše pozitivní a všechny změny. Největší zklamání byl asi nepřítel... Souboj byl krátký, zcela nemystický a vlastně v podstatě vůbec o ničem. Celé to proroctví o Siegfriedovi pak vyznívá tak, že to mohl v podstatě udělat kdokoliv čímkoliv...

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (42. týden)

17.10.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Siegfried v seznamech

v Přečtených31x
ve Čtenářské výzvě2x
v Knihotéce30x
v Chystám se číst10x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

komiksy Nibelung severská mytologie fantasy

Autorovy další knížky

Alex Alice
francouzská, 1974
2017  72%Třetí zákon 1 a 2
2017  66%Třetí zákon 3 a 4
2021  87%Siegfried