Severská mytologie přehled

Severská mytologie https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/338515/bmid_severska-mytologie-UpD-338515.JPG 4 1483 1483

Jak získal Thor své proslavené kladivo Mjölnir? Kolik světů spojuje vždyzelený jasan Yggdrasil? Kdo postavil zeď kolem Ásgardu a co bude následovat po konci světa zvaném Ragnarök? Severská mytologie převyprávěná Neilem Gaimanem nejenže odpovídá na všechny tyto otázky, ale navíc je váže do souvislého, obšírného vyprávění, v němž ožívají bohové i obři, medovina teče proudem, vlci mluví a jabloně rodí jablka nesmrtelnosti. Naprosto nepostradatelná kniha pro všechny milovníky severských mýtů, seriálu Američtí bohové i tvorby Neila Gaimana obecně.... celý text

Literatura světová Mytologie Příběhy
Vydáno: , Argo
Originální název:

Norse Mythology , 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Severská mytologie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (321)

helusa2
02.03.2024 5 z 5

Tak to byl ovšem drsný poslech... Jasně, ani řecká mytologie se se svými hrdiny nemazlí, ale na drsný Sever v krutosti asi přeci jen vítězí..
Pro mě to bylo velmi zajímavé, k těmto příběhům jsem se dostala poprvé. Avengery moc neznám, ale jména jako Thor a Loki, Ódin, Freya a spol jsou mi samozřejmě známá, jen jsem je neměla zapasované do příběhů. I když v Anansiho chlapcích bylo mnoho spojitostí..
Díky, Neile Gaimane, opět za rozšíření obzorů :-) Cokoli napíšeš, to musím přečíst, i kdyby to byl nákupní seznam.. :-D
Čteno ušima - Pavel Soukup byl velmi důstojným hlasem severských božstev! Díky za to - kdybych to četla, nevím, jak bych přelouskala všechna ta šílená jména a názvy ;-)

Aykiru
07.02.2024 3 z 5

Ač mám Gaimana jako spisovatele velice ráda, touhle knihou se mi do vkusu netrefil. Nejenže jsem se nedozvěděla nic moc nového, ale celkově bylo vyprávění ploché, bez barev a odstínů emocí, které vyprávěním propůjčují kouzlo prožívaného.


Micho86
25.01.2024 4 z 5

Kdyby Gaiman přepracoval Staré řecké báje a pověsti, hned by se to četlo líp, to je tak, když si naučnou knihu vezme na starost přirozený vypravěč, čte se v podstatě sama od sebe.
Po celou dobu čtení jsem se dobře bavila a řekla bych, že jsem si většinu i zapamatovala, což je podle mě v případě mytologie častý problém, jelikož tam autoři mají tendence mrskat jeden cizí název za druhým a kdo si to má potom pamatovat..
Vytkla bych autorovi jednu věc - na začátku knihy vysvětluje, že ze severské mytologie se toho moc nedochovalo, takže si dnes musíme leccos domýšlet a upravovat, nicméně Gaimanova verze byla dle mého názoru hodně slabý odvar i na to, co se dochovalo.
Hádám, že účelem této malé cenzury bylo posunutí věkové hranice cílové skupiny čtenářů, nicméně pokud vím, germánští bohové se s nikým nemazlili a podle tohoto svazku to působí spíše tak, že se tam nahoře kočovali mezi sebou a nesežrali se jenom díky tomu, že se Loki postaral o všechnu zábavu.
Každopádně je to krásná kniha a moc se mi líbila, takže pokud se mytologií nezabýváte (polo)profesionálně, vřele vám ji doporučuji; v opačném případě se nad jejím zakoupením raději ještě jednou zamyslete;)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Severská mytologie v seznamech

v Právě čtených70x
v Přečtených2 091x
ve Čtenářské výzvě403x
v Doporučených119x
v Knihotéce878x
v Chystám se číst624x
v Chci si koupit189x
v dalších seznamech10x