Sekularizace venkovského prostoru v 19. století přehled

Sekularizace venkovského prostoru v 19. století
https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65337/bmid_sekularizace-venkovskeho-prostoru-v-XAr-65337.jpg 4 1 1

Kolektivní monografie trojice autorů brněnské Masarykovy univerzity L. Fasory, J. Hanuše a J. Malíře otevírá dosud badatelsky neprozkoumané téma – sekularizaci venkovského prostoru v rámci střední Evropy v 19. století. Jednotlivé příspěvky publikace rozebírají pojem sekularizace a možnosti jeho užití v různých humanitních oborech a přinášejí konkrétní výsledky výzkumu domácích i zahraničních historiků a sociologů. Čtenář se může seznámit s řadou inspirativních podnětů, které se týkají politizace českého a moravského venkova, vytváření konfliktních stranických linií, venkovského „konzervatismu“ se specifickým prožíváním času a prostoru, náboženské symboliky, sporů mezi školou, farou a obecním úřadem, případně problematiky antiklerikalismu. Sedmnáct dílčích příspěvků představuje reprezentativní soubor, jenž navazuje na otevření diskuse v podobě knihy Sekularizace českých zemí v letech 1848–1914 (CDK, Brno 2007) a který bude mít pokračování ve zkoumání sekularizace dělnictva ve středoevropských městech.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sekularizace venkovského prostoru v 19. století. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

Anjin
25.09.2019 4 z 5

O něco lepší, než ta malá brožura z CDK (ale chápu, to byl pouze takový úvod) ale principiálně dosti podobné, byť obsáhlejší. Stejné je i autorské jádro. Některé příspěvky jsou snad skoro zbytečné (např. hned ten první, kde se mluví o geneticky pojmu sekularizace, aniž by se ovšem v podstatě řeklo, co se tím kdy myslí), s některými nesouhlasím (např. až příliš pozitivní vnímání Alfonse Šťastného), s některými naopak. Jako celek to je nepochybně přínosné.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Sekularizace venkovského prostoru v 19. století v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených3x
v Knihotéce1x
v Chystám se číst1x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

19. století venkov sekularizace

Autoři knihy

Jiří Hanuš
česká, 1963
Lukáš Fasora
česká, 1972
Jiří Malíř
česká, 1949