Šarlatový mor přehled

Šarlatový mor https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235952/bmid_sarlatovy-mor-235952.jpg 4 62 62

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šarlatový mor. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

kamibe
30.06.2023 5 z 5

Jsem ráda, že jsem náhodou narazila na tuhle Londonovu knížečku, o níž jsem vůbec netušila, že existuje. Připomněla mi Malevil Roberta Merleho, ale tahle od Londona je v mých očích cenná jednak tím, že je mnohem starší, a také tím, že je v ní báječně zobrazeno srovnání starcovy mluvy s vyjadřováním současných mladých divochů. Závěr jeho líčení mi stál za to, abych ho uvedla v citátech.

Mily95
01.06.2023 4 z 5

Zaujímavo spracovaný post - apokalyptický príbeh, ktorý vás vtiahne do budúcnosti a prelieva sa s minulosťou (a s našou súčasnosťou). Poukazuje na dôležité aspekty ľudstva v časoch, keď človek stratí všetko, a musí nanovo začať s vývinom od začiatku.


ComicGuy899
15.02.2022 5 z 5

Krátke, stručné výstižné.
To sa mi na novelách a poviedkach najviac páči. Jack Londom nikdy nebol výnimkou.

Šarlátový mor som prvý raz spozoroval na svojej brigáde v kníhkupectve a na odporúčanie kolegu som tomu dal šancu.
Post-Apo z roku 2073 znie veľmi zaujímavo. A aj naozaj bolo.

Na rok 1912 sa jedná o skutočne nadčasové dielo, ktoré, ale až tak moc toho neprináša. Slabší príbeh zachraňuje forma, ktorá je práve pri dielach s kratším rozsahom hlavný ťahač.

Dej pojednáva a starom mužovi menom James Howard Smith, ktorý svojim vnukom rozpráva príbeh o tom ako pred šesťdesiatimi rokmi vyhubila väčšinu ľudstva "červená smrť" a on prežil ako jeden z mála, keďže bol pravdepodobne voči nákaze imúnny. Počas príbehu čakajú hlavnú postavu všelijaké nástrahy. Od problémom s vypuknutím paniky, existenčnej krízy, kritiky spoločnosti, morálnych dilem a mnoho ďalšieho.

Kniha v podstate končí aj tam kde začína.
Jedná sa v podstate o svedectvo, do ktorého je zakotvené celé retrospektívne rozprávanie.

Skrátka, aby som sa dlho nerozpisoval, Jack London dokáže veľmi pútavo písať a táto kniha je slušným príkladom toho, že príbehy o indiánoch a diela ako Biely Tesák či Volanie Divočiny, neboli vrchol jeho predstavivosti. Aj na sklonku života dokázal predviesť svoj talent.

Srdečne odporúčam.


.."kniha ktorá predpovedala Covid-19?" Nemyslím si.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Střelný prach jednou přijde, nic tomu nemůže zabránit - stále stejná a stejná historie. Lidé se rozmnoží a budou spolu bojovat. Střelný prach jim umožní, aby zabíjeli miliony lidí. A jenom tímto způsobem, ohněm a krví, vzejde jednoho vzdáleného dne nová civilizace. Ale k čemu to vše bude? Stejně tak, jako zanikla stará civilizace, zanikne i ta nová. Možná bude potřebovat padesát tisíc let, než dospěje ke svému vrcholu, ale zajde stejně. Jediné, co zůstává, je kosmická síla a hmota, která stále proudí, stále tvoří a ničí a vytváří pořád stejné postavy - kněze, vojáky a krále. Ze rtů nemluvněte vychází moudrost všech věků. Někteří budou bojovat, jiní vládnout, další se budou modlit, ale všichni ostatní se budou dřít až do krve, zatímco z jejich krvavých mozolů vyvstává znovu a znovu ta nekonečná oslňující krása a nedostižný zázrak civilizovaného státu. Nic, vůbec nic by se nezměnilo, kdybych všechny ty nashromážděné knihy zničil. I když tu budou, i když se ztratí, všechno je jedno. Veškerá pravda bude stejně znovu objevená a staré lži budou přežité a vyvrácené.


Kniha Šarlatový mor v seznamech

v Přečtených78x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených3x
v Knihotéce48x
v Chystám se číst31x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech3x