Šarlatové písmeno přehled

Šarlatové písmeno
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/241091/mid_sarlatove-pismo-2Rk-241091.png 3 186 186

Poutavý příběh o vině a trestu, diktovaný úzkoprsou puritánskou morálkou se odehrává v 17. století. Hlavní hrdinkou je Hester Prynnová, kterou její muž poslal z Anglie do Ameriky, aby mu tam připravila domov, ale jí se i bez přítomnosti manžela podařilo v novém světě otěhotnět. Nyní je Hester i s miminkem - dcerou Perlou - vystavena na posměch lidu a nucena, aby prozradila jméno otce, aby i on mohl být souzen. Hester ale odmítá otce své dcery vydat a tím ho zničit. Svou nevěru, ani dceru Perlu z tohoto vztahu ale netají. Přijímá tresty a jako žena hříchu musí nosit na krku šarlatové písmeno S, které je symbolem hanby. Objeví se Hesteřin skutečný manžel a doktor...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Rudolf Kmoch
Originální název:

The Scarlet Letter , 1850


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šarlatové písmeno. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (33)

Šebestová3
03.06.2024 5 z 5

Ač letitý román, zpracovává velmi nadčasové téma viny a pokrytectví.

tereza0319
25.12.2023 5 z 5

Na rozdíl od většiny ostatních se mi překvapivě líbil i prolog. Ta jeho jemná ironie, se kterou střílí do úředníků, a která vlastně prostupuje celým dílem. Dějově je příběh jednoduchý, ale plný drobných detailů a neotřelých povšimnutí, jež ho asi dělají tím, čím je. Zobrazený svět se svými hodnotami se nám dnes už zdá neskutečný, ale je dobré ho poznat a porovnat s dnešním. Román mě uhranul hlubokými city vyjádřenými nepateticky, dá se říct skrytě, je to taková jedna velká natlakovaná plechovka. A taky svou krásnou ponurostí, obálka z roku 2012 ji vystihuje skvěle. Zajímavý Hawthorneův pohled na ženskou otázku.


Jája92
08.12.2023 3 z 5

O knížce jsem mnohé slyšela a předpokládala jsem, že se jedná o velice zajímavou knihu. Ale mě kniha příliš neohromila.
Rozhodně autorův úvod je taková velká omáčka okolo celého příběhu a věřím, že nejednoho čtenáře odradí od dalšího čtení.
Jednotlivé kapitoly jsou poměrně krátké a příběh jednoduchý. V dnešní době se může ústřední téma zdát směšné, ale taková kdysi dávno prostě byla doba. Co si budeme povídat, i v dnešní nejmodernější době se vždy najde osazenstvo lidí, které si rádo ukáže prstem na někoho, kdo nesplňuje standardy společnosti.
Nepřišla jsem na chuť stylu vyprávění autora.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Děvčata z Firefly Lane, Chvění kouře a zlata a další knižní novinky (24. týden)

12.06.2022


Knižní novinky (22. týden)

26.05.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Šarlatové písmeno v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených241x
ve Čtenářské výzvě46x
v Doporučených6x
v Knihotéce141x
v Chystám se číst154x
v Chci si koupit24x
v dalších seznamech7x