Samurajský meč přehled

Samurajský meč https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60248/samurajsky-mec-60248.jpg 5 11 11

Kniha Samurajský meč je prvním českým seriózním pokusem, zabývajícím se zajímavým tématem - samurajský meč, který dle autora knihy, Zdeňka Hurníka, dlouholetého pracovníka Vojenského historického muzea v Praze, patří k nejdokonalejším předmětům, vyrobeným lidskou rukou. Výše zmíněná kniha si netvoří ambice shrnout celkovou problematiku daného tématu, v šesti kapitolách však systematicky a výstižně sleduje stručnou historii japonské společnosti a postavení v ní, dále se zabývá výrobou meče a jeho celkovou charakteristikou, zdobením meče a dělení mečů do skupin. V poslední kapitole se čtenář dozví některé základní údaje o výcviku bojových umění, používající meč. Tuto knihu vhodně doplňují vkusně vytvořené obrazové přílohy, několik dokumentujících fotografií, ilustrace, mapky a je zde zahrnut i stručný japonsko-český slovníček. V dnešní záplavě nepřeberného množství populárních a nedůsledných knih o bojových uměních, stává se tato kniha opravdu poutavou četbou. Vřele doporučujeme všem zájemcům o bojové sporty, kteří se chtějí obohatit a získat nové informace zase z trochu jiné oblasti bojových umění, u nás méně známé. ... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Samurajský meč. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

Rawen616
06.10.2021 5 z 5

Malá tenká brožka která v sobě ukrývá nablýskanou čepel:-) Respektive stručný a přesto informacemi nabitý popis toho, jak takovou čepel vyrobit. Kniha je opravdu stručná ale svůj malý objem využívá na 100%. Získáte tak základní přehled o historii japonských mečů a období během kterých se postupně vyvíjeli a poté fascinující popis jejich výroby, kdy si opravdu člověk říká, jak proboha na tohle tenkrát přišli. Katany zdaleka nejsou nejlepší meče či zbraně na světě ale jsou fascinujícím spojením smrtící zbraně, uměleckého předmětu a neuvěřitelných řemeslných znalostí, schopností a perfekcionismu. Knize by rozhodně slušelo nové vydání v pevné vazbě a v dnešní době by nebyl problém ani daleko bohatší obrázkový doprovod. I tak vřele doporučuji všem zájemcům o japonské zbraně a postupy jejich výroby. Už proto, že moc knih na toto téma u nás nevyšlo.

notburga
08.08.2015 5 z 5

Úžasná kniha. Jako naprostý amatér v této oblasti jsem sice občas musela číst některé odstavce dvakrát a něco málo si dohledat i z jiných zdrojů, ale s tím se počítá.


Morgana
30.07.2015 5 z 5

Pro mě to byla naprosto suprov kniha, která mě uvedla do základní problematiky výroby samurajských mečů. Pěkně polopaticky vysvětlené, že to pochopíte i když nejste kováři. Milovníkovi chladných zbraní by určitě neměla chybět v knihovně.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Samurajský meč v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených13x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených3x
v Knihotéce17x
v Chystám se číst3x
v Chci si koupit2x

Autorovy další knížky

1995  91%Samurajský meč
2011  100%Německé ruční zbraně 2. světové války