Sám a sám přehled

Sám a sám
https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/276630/mid_sam-a-sam-WIy-276630.jpg 5 126 126

Proslulá kniha líčí osobní prožitky polárního badatele, který se úplně sám vydal prozkoumat a zmapovat dosud neznámé oblasti Antarktidy. Admirál Richard E. Byrd přežívá sám polární noc roku 1934 na Předsunuté základně v Antarktidě na 80. stupni 8. minutě jižní šířky. Otrava oxidem uhelnatým ho málem připraví o život, zbaví všech sil a způsobí, že několik zbylých měsíců pobytu bojuje o přežití.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Práce
Originální název:

Alone , 1938


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sám a sám. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (33)

Jirka92333
10.04.2024 5 z 5

Skvělá kniha. Mrazilo mne z toho. A ne jen při představě šíleně nízkých teplot :-D. Představa takové samoty v podmínkách polární noci je více než děsivá.

parxel
13.02.2023 3 z 5

Sám a sám je osobní zpovědí člověka, který strávil osamotě několik měsíců na předsunuté meteorologické stanici v oblasti Antarktidy. Schodou nešťastných okolností se přiotrávil oxidem uhelnatým a nebýt jeho kolegů asi by tam zemřel.

Upřímně si sám sebe v podobných podmínkách vůbec nedovedu představit. Když autor líčil, jak se oteplilo a teplota dosáhla na 18 stupňů pod nulou, tak mi z toho běhal mráz po zádech. Prostě nic pro mne. :)

Velikou výhradu mám ke stylu, kterým je kniha napsána. Přišel mi nezáživný, krkolomný a příběh se mi nečetl moc dobře. Podle mého názoru je vidět, že autor nebyl spisovatel a možná, že svou roli sehrál i špatný překlad, což nedovedu posoudit.

Celkově hodnotím knihu třemi hvězdami, protože po čtenářské stránce mi přišla spíše průměrná. Její hodnotu spatřuji především v osobní a autentické výpovědi. Doporučuji čtenářům, kteří mají rádi skutečné příběhy o souboji člověka s drsnou přírodou.


changaj
04.11.2022 5 z 5

Odhodlání strávit sám a sám polární noc na předsunuté stanici na Antarktidě se autorovi stalo málem osudným. Naprosto krajní životní situace, kterými si prošel (a který by naprostou většinu lidí totálně zlomily) popisuje věcně, včetně svých emocí. Z celé knížky opravdu sálá Byrdova železná vůle a mimořádná osobnost. Stejně realisticky popisuje rutinní práce s meteorologickými přístroji i vytržení nad harmonií polární záře, ale i svou paniku, když se nemůže dostat do stanice (když přimrznul vstupní poklop). Prostě knížka popisující naprosto limitní situace, kam se člověk může dostat. Byrd píše, že se ze základny vrátil jiný a myslím, že transformační potenciál má i jeho výpověď.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Sám a sám v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených155x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených16x
v Knihotéce121x
v Chystám se číst109x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech4x