S Bohem, pane profesore! přehled

S Bohem, pane profesore! https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/211887/mid_s-bohem-pane-profesore-2Hn-211887.png 4 48 48

Mladý anglický učitel pan Chipping, plný nadšení, přišel učit do Brookfieldu v roce 1870. Byla to doba, kdy ještě existovala důstojnost a velkorysost ducha a zanícený nový učitel uplatnil tento postoj na svých neposedných studentech. Tento jemný a starostlivý muž s přezdívkou Mr. Chips pomáhal utvářet životy generace po generaci chlapců. Stal se v Brookfieldu legendou, stálou jako instituce sama. A smutné, ale vděčné tváře vyprávěly příběh, když nadešel čas, aby se studenti v Brookfieldu naposledy rozloučili s panem Chipsem. Neexistuje žádná další kniha, snad s výjimkou Dickensovy Vánoční koledy, která by měla na čtenářskou náklonnost úplně stejný vliv. James Hilton napsal Good-Bye, Mr. Chips v láskyplné vzpomínce na svého otce učitele a jako poctu jeho profesi. Za ta léta si vydobyla trvalé místo ve světové literatuře a přiměla nesčetné miliony lidí k úsměvu a dojetí.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , František Borový
Originální název:

Good-bye, Mr. Chips , 1971


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize S Bohem, pane profesore!. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

andrii24
09.02.2024 4 z 5

Etablovaný před tabulí stál. O pannu Thálii za oponou, která je tu pro každý divácký sál. Klasa v emoci, když se mění jeho vlas(t). Látka na téma, která trému nemívá: "Láska, hrdě zpěvná, pevná v nás."

Pebra
29.06.2022 4 z 5

Je to takové tradiční, anglicky humorné, čili suché. Pobavilo mě zejména to, jak kritizuje otce i dědu jistého studenta, o všech tvrdí, jací jsou tupci a sklízí za to salvy smíchu - i od kritizovaného chlapce. Je vidět, že od té doby uplynulo sto let. Ale je to dojemné, ne že ne.


JulianaH.
02.06.2021 4 z 5

„Byla vychovatelkou, toho času bez místa, a měla našetřeno něco peněz. Četla a obdivovala Ibsena; zastávala názor, že by i děvčata měla mít přístup na university; dokonce se domnívala, že by se jim mělo dostat volebního práva. Radikalisticky smýšlela i v politice, kde se klonila k názorům lidí typu Bernarda Shawa a Williama Morrise.“

„Sbohem, pane profesore“ se skládá z portrétů (nebo spíš jen skic) lidí a dějů z let 1870-1933. Či přesněji řečeno těch dějů a lidí, kteří se protnuli s životní drahou profesora Chipinga („Chipse“), učitele klasických jazyků na internátní škole v Brookfieldu.

Škoda, že ač tahle knížečka nese označení román, má jenom pár stránek. Vím, že původně byla určena k publikování v časopisu, ale pro knižní vydání ji snad James Hilton mohl trochu rozšířit. Takhle jsem měla dojem, že čtu obsáhlý nekrolog – což nemyslím zle, nekrology jsou bohulibý žánr. Poutají pozornost právě proto, že řada z nás pokládá lidský život za cosi zásadního, co má být vyprávěno. A právě v tom spočívá i melancholické kouzlo „Pana profesora“, který během svých posledních let tu a tam vytáhne nějakou krátkou nitku vzpomínky a rozvine ji před čtenářem: milovaná manželka, diamantová svatba královny Viktorie, stávky v 90. letech... nebo třeba hrdinův legendární vtip na téma „Lex Canduleia“.

Bohužel je většina z těch nitek až příliš krátká. Kromě toho psal Hilton v době (1933), kdy na některé historické události ještě stačilo udělat jen lehkou narážku (čtenář se případně poptal /pra/rodičů), kdežto dnes jsou už nesrozumitelné. Věřím také, že některé vtipy byly na sklonku 19. století vtipné – a že ještě vtipnější byly v angličtině (a v latině) –, ale z mého hlediska se jich většina stářím setřela. Ani Chipsovy „potrhlé kousky“ mi potrhlé nepřipadaly: vyslovit jméno padlého německého učitele, ač ve vále bojoval na opačné straně fronty, společně s jinými padlými osobami spjatými se školou beru jako naprosto přirozené. (Jasně, je to jedna z věcí, ve kterých se projevuje „plynutí morálního zeitgeistu“, jak říkává prof. Dawkins.) Takže „Sbohem“ pro mě není úsměvná kniha, opravdu ne.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha S Bohem, pane profesore! v seznamech

v Přečtených60x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených3x
v Knihotéce49x
v Chystám se číst16x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech1x