Rubač přehled

Rubač https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/197622/rubac-197622.jpg 4 2 2

Výbor obsahuje osm kratších povídek jednoho z největších ukr. básníků a spisovatelů, bojovníků za svobodu a jednotu Ukrajiny, za osvobození ukr. lidu, vykořisťovaného dvěma absolutistickými mocnostmi, carským Ruskem a Rak.-Uherskem. Nejdelší z těchto pov., Na dně, líčí s naturalistickou podrobností prostředí provinciálního žaláře, hrozný obraz lidské bídy a utrpení. F. tu pranýřuje nejen zhovadilé a tupé žandarmy, ale celý sociální řád. Tak i v ostat. neobyčejně rozsáhlém lit. díle F. "se lidé dělí na dva tábory - na utlačovatele, pro něž měl jako meč ostré slovo, a na utlačované, kterým patřilo celé jeho srdce". (Kocjubynskyj.)... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rubač. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

žlučníkář
13.10.2022 2 z 5

No co k tomu říct? Už jste někdy byli v hospodě na jednom a pak si toho moc nepamatovali? Stejný to je s pořádáním týhle jednohubky. Ta je teda z několika kousků. Něco se v těch povídkách pindá a já si víceméně nepamatuju nic. Většina mě ničím nezaujala. Jediný co upoutalo mojí pozornost bylo Na dně. Tam jsem pozoroval, že do basy se dá dostat snadno, dokonce třeba i omylem a pak tam hnít za živa, jako maso v Albertu a třeba tam i zkapat. I kdyby sis dával majzla, tak se tam stejně dostaneš a kolikrát by si tam měl sednout nějakej debil v uniformě.

Že by tam byl nějakej rubač jsem si úplně nevšiml. Na začátku se tam o něm něco pindalo, ale jestli vyrubal celou hospodu, nebo nějakou mýtinu, to fakt nemám páru. Nejsem parní stroj. Myslím, že jsem se tu vyždímal do mrtě, tak si jdu radši otevřít nějakej podobnej blábol. Drž mi palce!


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Rubač v seznamech

v Přečtených2x
v Knihotéce3x
v Chystám se číst2x

Autorovy další knížky

Ivan Franko (p)
ukrajinská, 1856 - 1916
2006  80%Uvadlé listí
1956  55%Zachar Berkut
1977  80%Preklady
1956  0%Poesie
1968  0%Soví válka