Rozhovory a výroky (Lun jü) přehled

Rozhovory a výroky (Lun jü) https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94768/bmid_rozhovory-a-vyroky-lun-ju-p3g-94768.jpg 4 54 54

Nádherné knižné spracovanie dvadsiatich zvitkov o ľuďoch, vládnutí, zotrvávaní v ľudskosti, o symboloch syna nebies, o štúdiu, o rôznych učeníkoch... Literárne zreštaurovala a preložila Marina Čarnogurská.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rozhovory a výroky (Lun jü). Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

ArkAngel
29.03.2024 3 z 5

Konfuciovy myšlenky jsou v mnohém srovnatelné třeba s řeckými Stoiky, ale přijde mi, že nejsou ještě tolik dotažené nebo jsou místy i hodně naivní. Určitě je důležité klást do popředí rozum a dobro, ale opravdu nemůžeme čekat, že když takový bude panovník, tak všichni poddaní taktéž rázem změní myšlení. Některé pasáže jsou pro nás hodně bezvýznamné, protože Konfucius pouze komentuje charakterové rysy dobových postav nebo učedníků. Pokud se tedy neorientujete ve starověké čínské historii, má to pro vás stejnou výpovědní hodnotu jako když někdo v MHD poví, že je Pepa chytrý hoch. Jako základ pro pozdější filosofické a duchovní směry dobré, ale ve srovnání s novějšími texty trošku slabší.

Ence
27.06.2021 1 z 5

Nesrozumitelný, bez ladu a skladu řazený soubor konfuciánských ponaučení. Smysl většiny odstavců mi unikal. Mnohé nelze pochopit bez znalosti čínského kontextu doby. Překladatelé samotní na mnoha místech poznamenávají, že je smysl textů nejasný. Všemi odstavci se vine podřízenost a služba řádu, učení se a získávání mravní síly. Bohužel však se mnou Konfuciova nauka nerezonovala. Uvítal bych asi spíše jakýsi souhrnný výtah myšlenek, který by mě uvedl do Konfuciovy nauky a do jeho doby.


DarthSoren
21.12.2020 4 z 5

Hovory Lun-Jü sú mojim prvým bližším stretnutím s Konfuciom. Je celkom škoda, že sa na našich filozofických fakultách takmer nikto nevenuje čínskej, resp. východnej filozofii, pretože ju považujem za významnú studňu vedomostí najmä čo sa týka morálnej filozofie. Treba mať teda na pamäti, že Konfucius nebol žiadnym logikom ani metafyzikom. Cieľom jeho učenia bol mravný ideál, vzorné správanie, etika a blaho ľudu. Sám na otázky svojich žiakov týkajúcich sa stvorenia sveta, nesmrteľnosti a kozmológie odpovedal protiotázkou, ktorou podotýkal, že ak človek nepozná sám seba a svoj život, nemôže poznať ani nič o smrti či nesmrteľnosti. Takže žiadne otázky týkajúce sa transcendentálneho v Hovoroch nečakajte.
Čo považujem za škvrnu na kráse tejto publikácie je, ako spomína komentár podo mnou, že niektoré myšlienky nemajú veľkú výpovednú hodnotu a ich výber do tejto zbierky asi nie je najšťastnejší. Avšak tie, ktoré súvisia priamo s Konfuciovym učením sú veľmi zaujímavé, hodnotné a dokonca nadčasové - niektoré z nich by som veľmi jednoducho vedel aplikovať aj na dnešnú spoločnosť.
Hovory určite neboli mojim posledným stretnutím s východnou filozofiou.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Rozhovory a výroky (Lun jü) v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených72x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených7x
v Knihotéce33x
v Chystám se číst51x
v Chci si koupit23x
v dalších seznamech5x