Rozhořčení přehled

Rozhořčení https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/237080/bmid_rozhorceni-BoU-237080.jpg 4 61 61

Píše se rok 1951 a Amerika je v zajetí druhého roku války v Koreji. Marcus Messner, přímočarý a vášnivě čestný, poslušný student z newjerseyského Newarku přechází v druhém roce vysoké školy na venkovsky bukolický kampus ohijské konzervativní Winesburg College. Proč ve studiích pokračuje právě tam a ne na městské univerzitě svého rodiště, kam se původně zapsal? Doma nemůže vydržet, protože má pocit, že se jeho poctivý a tvrdě pracující otec, majitel malého řeznictví, ke stáru zbláznil, neboť ho sžírá přesvědčení, že dospělost jeho milovanému synovi strojí jenom úklady. Marcus tedy odchází na studia jinam a objevování vlastní cesty ho nutí se daleko od rodiny vypořádávat s realitou jemu dosud zcela neznámé části americké společnosti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Indignation , 2008


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rozhořčení. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

LEGACY
05.02.2023 5 z 5

Dost možná nejlepší kniha od jakéhokoliv amerického spisovatele, která mně sedí na míru a čtu ji v podmínkách, jenž mi umožňují se s příběhem intelektuálního, ale i nabubřelého mladíka ztotožnit. Je to kniha, která je tragická, ale vlastně mi dává hroznou úlevu. V konečném důsledku nám napovídá, že jedna z nejdůležitějších věcí jsou naše rozhodnutí, jejíchž následky nás mohou dostat z zářné kariéry právníka až do zákopů války, jenž je nám cizí, někde na druhé straně planety. Mohl Roth vymyslet lepší kontrast pokud je nyní válka za humny a má univerzitní dráha jde do kopru? Navíc mám s Markusem moc společného. Odtažitá povaha, výsměch tupým pravidlům, konformitě, náboženství, otcovské patálie a frustrace a to vše na pozadí hrozivé a nesmyslné války v Koreji. Líbí se mi jak je autor konkrétní a dává si záležet na detailech, jako když Markus zcela záměrně vepsal do formuláře, že pracoval jako pouhý řezník, nikoliv košer řezník. Markus i Olivia se dají krásně psychologicky pitvat hodiny, každý kdo si pamatuje svá mladistvá léta na ně nesmí být moc přísný, jelikož mladí jsou často nerozvážní a impulzivní, nejde to jinak - mají své důvody a nesmyslné činy jsou v jejich hlavách dost dobře odůvodněny. Většina z nás se přes to dostane, poučí se a je silnější, jsou ale i případy, kdy si následky neseme navždy - je to vlastně často ruleta a hra na nespravedlivost. Stejně tak jako, když na jedné straně vybuchují do vzduchu končetiny tvých bývalých spolužáků, když ty jsi v teple doma a nevážíš si každodenního sluníčka. Jak film, tak kniha jsou světová extratřída a to poučení a nadhled, který příběh dává je obrovský.

Pablo7
27.12.2020 4 z 5

Je to dobře napsáno. Přečetl jsem za dva dny, protože jsem chtěl vědět, jak to dopadne. Výborný popis života v padesátých letech v Americe. Hlavní hrdina je inteligentní racionální, chce se vymanit z prostředí, z kterého pochází a odchází na univerzitu. Trochu mě zklamal závěr, který je navíc dopředu anoncován.


esma
10.08.2020 4 z 5

… i nejbanálnější, náhodná a směšná volba může z naprosto nepochopitelných důvodů přinést ty nejstrašnější následky …
Je nám ale vrozené, že každý jedinec vylítlý z hnízda hledá svoje místo ve světě, odpoutává se od dětství, od rodiny, prahne po samostatnosti, chce prosadit své originální „já“.
Dlouho trvalo než jsem se chytla, ale knížka vygradovala do silného závěru a nakonec se mi líbila.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Rozhořčení v seznamech

v Přečtených72x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených3x
v Knihotéce31x
v Chystám se číst28x
v Chci si koupit1x