Robinsoni vesmíru přehled

Robinsoni vesmíru https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/27797/robinsoni-vesmiru-27797.jpg 4 79 79

Na Akci L velice volně navazuje román Robinsoni vesmíru (SNDK 1958). Země je zde ohrožena srážkou s kometou. Ke kometě je vyslána kosmická loď, aby zde odpálila nálož a těleso vychýlila z dráhy. Loď však na kometě ztroskotá. Podaří se zabránit srážce se Zemí, ale posádka lodi se bezmocně vzdaluje od naší planety. Naštěstí se minou s Halleyovou kometou letící v opačném směru, přesednou na ni a spolu s ní se vrátí k Zemi. Akce L a Robinsoni vesmíru byly ve své době cenným přínosem do vývoje české SF a dodnes patří mezi stále čtenou SF klasiku. In: Adamovič – Slovník české literární fantastiky a science fiction... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Robinsoni vesmíru. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

ondrej.b
14.05.2024 4 z 5

Až teď ve středním věku zjišťuji, že knihy pana Běhounka jsou a budou jistě zajímavé. Zatím po tomto příběhu musím smeknout, protože je to moc pěkný příběh a čte se dobře. Úplně jako filmový Armageddon:-), ale to myslím v dobrém.

Racek213
02.02.2024 5 z 5

Tato kniha se mi dostala do ruky v mych 10 letech, dostal jsem ji k Vánocům hned jako novinku. Byla to pro me bomba, napinava jak byt mela, sympatičtí hrdinové, budoucnost a technika, co vic si prat. A byla to take dobra směnná hodnota, zapujcoval jsem vymenou za jine, treba dila J.M. Trosky atd.. dnes, travice sve dny v posteli s hnusnym Covidem, jsem se do ni zase dal. A vite, ja i po tech 65 letech si ji pamatuji slovo od slova. Neubranil jsem se ani slzam, to vite...
Samozřejmě, hrdinove jsou trochu staromodni, příkladní , fyzika trosku hapruje (ty prelety z komety na kometu a tak..) ale co chcete? Nema prave tak vypadat dobrodruzna kniha pro desetiletého kluka?
Napsal jste hodne knih pro nás mladé, pane akademiku .. moc jste pro nás udělal. Meli jsme pro co žít a o cem snít. Ze bylo vse obcas ponekud jinak ... Co byste chtěli? Nebyla by takova budoucnost pekna?


ludek.n
03.03.2023 3 z 5

Posádka vesmírné lodi RM-12 pod vedením kapitána Roberta Bertranda bojuje o záchranu Země a veškerého lidstva, sama přitom dává všanc své životy bez jediného zaváhání. Kosmická robinzonáda Františka Běhounka je prostým (chtělo by se říct až primitivním) lineárním dobrodružstvím z budoucnosti, kdy lidstvo žije v dokonalé harmonii Sjednoceného světa a všechny problémy řeší společnými silami a zvýšeným úsilím. Ve chvíli, kdy Zemi hrozí katastrofa celoplanetárního charakteru, se prostě sejde Výkonný výbor a do hodinky je na stole plán záchrany s logistikou, náklady, personálním obsazením, jakož i se všemi technickými detaily náročné operace. A stejně rychle a bez svízelů je přikročeno k vlastní záchranné akci. Tužka, papír, logaritmické pravítko a pak už jen vzít rozum do hrsti. Kniha je určena pro mladé čtenáře, proto nikde nic nezadrhává ani nevykružuje složité dějové smyčky. Pohříchu však chybí i nějaký ten adrenalin, nějaké to vzrušení, překvapení. Všichni jsou tak úžasní a dokonalí, že jste nakonec rádi za potrhlého Verniera.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Robinsoni vesmíru v seznamech

v Přečtených119x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených5x
v Knihotéce94x
v Chystám se číst17x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech3x