Impérium - Boj o Rím přehled

Impérium - Boj o Rím https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116939/bmid_imperium-boj-o-rim-Ytj-116939.jpg 5 58 58

Římská trilogie série

< 2. díl >

Anglický spisovateľ Robert Harris (1957) je autorom trilógie o živote slávneho rímskeho politika a rečníka Cicera. Po úspešnej prvej časti Impérium, vychádza druhý diel, ktorého dej je zasadený do Ríma, rok 63 pred.n.l.. V meste, ktoré od získania obrovského územia delí iba vlások, zápasí o moc sedem ľudí. Cicero je konzul, Caesar jeho bezohľadný mladý rival, Pompeius najväčší generál republiky, Crassus jej najbohatší muž, Cato politický fanatik, Catilina psychopat a Clodius ambiciózny sukničkár. Príbehy týchto skutočných historických postáv – ich spojenectvá a zrady, ich krutosti a klamstvá, ich brilantnosť a ich zločiny – sú všetky navzájom prepojené, aby vytvorili tento epický román. Jeho rozprávačom je Tiro, ktorý slúži ľstivému, ľudsky komplikovanému Cicerónovi ako súkromný tajomník. Pozná všetky tajomstvá svojho pána – čo je preňho veľmi nebezpečné.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Conspirata , 2009


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Impérium - Boj o Rím. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

Lolila
předevčírem 5 z 5

V druhej časti série je Rím bližšie ku koncu republiky. Životný príbeh Cicerona pokračuje jeho konzulským obdobím, úspechmi, ale tiež chybami a prehrami. Pokračujú intrigy, boj o moc, zrady, .... a pomaly a nenápadne sa dostáva do popredia Július Caesar. Určite stojí za prečítanie.

Rihatama
14.07.2022 5 z 5

Marcus Tulius Cicero, věhlasný politik, řečník a filozof antického Říma, prožívá postkonzulské období svého života. Život v antickém Římě je však neustálý boj, boj slova, intrik, zrady a mečů. Když se člověk prochází antickým Římem, ani náhodou mu nedochází, jak těžký a krutý život tehdy byl. A poznal to i kdysi ambiciozní Cicero, který se již v raném věku stal konzulem. Řím ovládá pár nejbohatších jedinců, kteří si mohou dovolit uplácet, podplácet nebo si pořídit armádu všehoschopných žoldáků. A Říman? Ten přece vždy miloval chléb a (krvavé) hry. Plebs bylo až příliš snadné dostat na tu či onu stranu… SPQR, nejdemokratičtější zřízení své doby, chtělo by se říct. Kdyby senátoři nebyli bývali tak úplatní a lid tak uplatitelný. I Cicero, provázen svým věrným otrokem Tironem, nejednou poznává sílu rozvášněného davu, která do krajnosti prověřuje jeho mimořádné řečnické schopnosti i čest a smysl pro spravedlnost při obhajobě Římské republiky. Lustrum nabízí jedinečné drama, jehož nejsilnější zbraní je slovo. Jenže hrubá síla, podvod, klam a zrada jsou taky účinné zbraně, či ještě účinnější. A Cicero je tak nucen vstoupit do snad nejtíživější části svého života. Úchvatné čtení.


Archie
16.01.2022 5 z 5

Jeste lepsi nez prvni dil. Zatimco v Imperiu se jednalo o uvod do reálií a zabavnou rimskou konverzacku/politikarinu, v druhem dile situace houstne. Jednak se u Cicera zacinaji projevovat ruzne stranky osobnosti (jak ty ctnostne, tak i temne - pycha, narcismus), a predevsim se zacina kolo dejin otacet k diktature - na scenu na plno vstupuje Julius Caesar. Harris dokaze ctenare navic perfektne uzamknout ve svete sveho vypraveni a i prez velke mnozstvi postav, vypravet naprosto prehledne. Cistych 5.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Impérium - Boj o Rím v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených76x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených10x
v Knihotéce93x
v Chystám se číst35x
v Chci si koupit10x
v dalších seznamech1x