Rikšiar přehled

Rikšiar
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42023/riksa-42023.jpg 4 15 15

Román je dnes již klasickým dílem moderní čínské literatury. Na pozadí Siangových osudů zřetelně vyniká podoba společnosti, v níž hrdina žije. Těžiště románu autor přenesl ve velké míře do vnitřního života hlavní postavy.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Luo-tchuo Siang-c' , 1945


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rikšiar. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

Pawlisman
29.01.2024 5 z 5

Nerozumím obecně nízkému hodnocení. Kniha je skvělá, se silným reálným příběhem, hrdina vás svojí naivitou snad může někdy až rozčilovat, ale čínská mentalita je prostě jiná. Jde o krásný náhled do specifického světa. Lidský příběh plný lidskosti a krásného až hořkého děje.

bookemma
25.01.2021 5 z 5

(SPOILER) Kniha ve mně zanechala pocity marnosti a zloby. Marnosti, protože čínský Sysifos Siang, ať pracoval, jak pracoval, nikdy svého vytouženého cíle ve skutečnosti nedosáhl. Toto není jen čínský román o čínském životě chudiny, toto je román aplikovatelný i na dnešního člověka - proč se snažit a usilovat o něco, když nemáme pro koho? Člověk by měl mít vedle sebe někoho, pro koho chce cokoli - pracovat, plakat, strachovat se, milovat, žít. A když ho nemá, je mu samotnému na světě těžko.

P.S. jen by mě zajímalo, zda uživatel "ilikemyself" napsal všem, kteří komentovali, tak krásnou zprávu o spoileru a pak si je zablokoval, aby mu náhodou na ten jeho přemilý vzkaz nemohli odpovědět ;);)


Pavelpi
01.06.2019 5 z 5

Kniha ukazuje obraz čínského obyčejného člověka,který budí soucit k němu a zároveň vzbuzuje sympatie.Jeho touha je rikša.Pro tenhle vozík je ochotný žít hladovým životem a dokonce je ochotný se oženit s dívkou,kterou nemiluje.Je okradený vojáky,musí platit vyděračským úředníkům.Nikdy ani v době největšího strádání neztratí lásku k životu.A je zajímavé,že se vždycky vzchopí a zase je ochotný bojovat s další nepřízní osudu.Moc hezká kniha,která je psána pro nás dost nezvyklým stylem,ale po čase jsem si na to docela zvykl.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Rikšiar v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených19x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených1x
v Knihotéce37x
v Chystám se číst12x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

čínská literatura

Autorovy další knížky

Lao Še
čínská, 1899 - 1966
1947  79%Rikša
1962  90%Konec slavného kopiníka
1983  80%Rikšiar. Kosák mesiaca