Richard III. přehled

Richard III. https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463892/bmid_richard-iii-cDo-463892.png 4 49 49

Historické drama o pěti dějstvích. Hra se odehrává v Anglii a líčí cestu Richarda, vévody z Glosteru, na anglický trůn. Zobrazuje dvorské intriky a touhu po moci. Hra je psána pro autora typickým blankversem, který je zde jen výjimečně střídán krátkými prozaickými úryvky.

Literatura světová Divadelní hry Historie
Vydáno: , Tribun EU
Originální název:

The Tragedy of King Richard the III , 1591


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Richard III.. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

sgjoli
19.03.2023 4 z 5

Konečně jsem se dostala k tomu, abych si přečetla tuhle ikonickou hru od Shakespeara. A že to bylo drama se vším všudy, jak se sluší a patří! Touha po moci, smrt, zrada, vraždy, boje, pomsta, láska, ... V tomhle ohledu je ta hra fakt dost hutná.
Pravda, v počátku mi ta hra dala poněkud zabrat - hlavně co se týká postav, kterých je tam jako na orloji. Trvalo mi, než jsem se konečně zorientovala v tom, kdo je kdo. Nejsem úplně kovaná v anglické historii a možná jsem i trochu prohloupila, když jsem Richarda III. četla ještě před tím, než jsem si stihla přečíst hry tomuhle dílu předcházející (tzn. "všechny Jindřichy"). No, moje potíž, jak jinak. Budu to muset ještě dohnat a napravit. A pak si Richarda III. přečíst znova.
Každopádně tahle hra má dost grády - v tom smyslu, že co začíná jako prosté přání dostat se na trůn se postupně mění v krvavou řežbu a postavy jako by se nemohly být jisté, kdo z nich přežije Richardovo skoro až manické běsnění. Jak si ale zachránit krk, když nevíte, kdo je na vaší straně?
V určitém bodě mi to nicméně připomíná hru Othello - v obou hrách se dost dobře hraje slovem a manipulací- Stačí pár umně zvolených slůvek a neštěstí je na světě, postupně se nabaluje a nakonec je toho katastrofa. Slovní šermování je tu podle mne na stejné rovině a hraje stejnou důležitou roli jako šermování a bojůvky s mečem - obojí může být smrtící. Jako v tomhle je Shakespeare mistr slova.
Nakonec dávám jen 4 hvězdy, částečně pro ten pro mne chaotický začátek s postavami (ale to kladu za vinu hlavně sobě) a pak taky proto, že zrovna Othello je pro mne ještě o chlup zajímavější v těch slovních manipulacích.

VikyKleinik
15.03.2023 1 z 5

Teatrální nuda. Líbilo se mi pouze tři momenty.
1. Jak zdegenerovaný a proradný Richard III. popisuje na začátku sám sebe.
2. Jak manipuluje se ženou, jíž zavraždil manžela.
3. Jak uvědoměle popisuje svou proradnost, zákeřnost a faleš.

Zbytek mě docela otravoval. Hromada postav přibíhá a odbíhá, přitom zajímavá není žádná. Snad teda kromě toho Richarda III., ač ani zde nemůže být řeč o nějaké psychologii, páč on si na začátku řekne, že půjde přes mrtvoly za mocí, protože mu příroda nenadělila zdravé a hezké tělo a mnohá potěšení jsou mu tak odepřena. Od té doby se protagonista pro prodírá k moci, což ale ve výsledku není ani zdaleka tak zajímavé, jaké by být mohlo. Koncept mocichtivého degeneráta je totiž skvělý, ale po většinu doby se děj topí v monotónnosti. Kvůli nudě mě přestalo zajímalo, co se tam odehrává a jak to skončí. Po čase mi začal i onen vytříbený jazyk připadat otravný svou teatrálností. A on teatrální je, vím. Je to ostatně divadelní hra. Moliérova Misantropa třeba ale zbožňuji.


konicekbily
24.07.2022 4 z 5

Domnívám se, že jako jedna z prvních autorových divadelních her nemohla být špičkou jeho tvorby a tak se nám zdá, že je zde mnoho postav a stále se opakující se děj při popravách odpůrců jimiž si Richard dláždil cestu k moci. Dívám se na hru očima tehdejší středověké společnosti, kdy se různí vládcové drali krutými cestami moci - autor chtěl zvýraznit, že někdy těch vražd už může být příliš.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Richard III. v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených76x
ve Čtenářské výzvě3x
v Knihotéce16x
v Chystám se číst21x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech3x

Autorovy další knížky

William Shakespeare
anglická, 1564 - 1616
2015  80%Romeo a Julie
2010  83%Hamlet
2011  80%Zkrocení zlé ženy
1994  82%Sen noci svatojánské
1964  83%Othello