Rej upírů přehled

Rej upírů https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/272781/bmid_rej-upiru-Dga-272781.jpg 4 94 94

Soubor klasických povídek různých autorů je ukázkou hororové literatury, která kromě hrůzy a tajuplnosti nepostrádá romantické prvky a literární kvalitu. Většina povídek spadá do období nebo pod vlivem romantismu, kdy nastal příklon k mystice, tajemnosti a temným stránkám lidské mysli a začaly také vznikat děsivé příběhy o upírech a krvelačných bytostech v ponurých kulisách starých hradů a šlechtických sídel. Výběr Tomáše Korbaře, patří k tomu nejlepšímu, co bylo na upíří téma napsáno a je doplněn kolážemi Klára Trnkové.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rej upírů. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

666Jitka
18.05.2021 5 z 5

Úžasná antologie povídek na upírské téma, skvělý výběr tajemných příběhů. Jako dárek jsem od své sestry dostala vydání z roku 2015 Studio Trnka, které je krásně ilustrováno. Jedná se o výběr z klasických hororových a strašidelných kousků, které jsou na hony vzdálené od dnešní představy o upírské a strašidelné povídce, což mi naprosto vyhovuje, neboť těm starším dávám jednoznačně přednost před "novou vlnou".

Lenka.Vílka
31.03.2021 4 z 5

Další moje čtená sbírka, kterou částečně přeložil, ale hlavně uspořádal Tomáš Korbař. A musím opět povzdechnout: "A medailonky autorů si mám vyškrábát kde?" Asi tam co minule.

Co ale vážně zamrzí, je laciná obálka. Jsou to fakt staré povídky. Jedna z nich je dokonce úplně první, kde se vyskytuje předpodoba upíra. Tohle mi k tomu fakt nesedí. Kdyby šlo o něco současného. Ale tady je upír většinou přízrak, něco temného a tajemného. Něco v dáli, skoro nehmatatelného. Nebo žena-pokušitel v v jakékoliv podobě. Ne plešoun s vytahanejma ušima po ročním nošení roušky. To je hodně špatně :( tohle klišé pozdějších filmů se sem nehodí. A v kombinaci s názvem knihy, je to ještě větší průšvih. Evokuje to knihu současnějších autorů. Takže pokud si to dopředu neprostudujete nebo autory neznáte (prolistování nestačí, viz chybějící medailonky, tak mi netvrďte, že to je blbost nebo přežitek), tak čekáte kůl, česnek a svěcenou vodu, což tady nedostanete. A škoda, že ani v obsahu není v závorce napsaný rok, kdy daná povídka vyšla ;)

Ale hodnotím jako dobrou sbírku s (asi) dost zásadními kousky. Hlavně si jsou v základě povídky stylově podobné, takže správně vybrané.

No, takže jako vždycky. Mojich pár keců vždy u konkrétní povídky. A tam je i moje hodnocení.

Nejvíc mě ale překvapila situace kolem autora J. Sheridan Le Fanu, který zde má povídku Carmilla. Podle všech informací nejzásadnější povídka žánru, která inspirovala neskutečné množství autorů.

V téhle sbírce, jako jedna z mála, původní verze povídky, která u nás vyšla! Kromě rodokapsu, kde je povídka sama. Ostatní verze jsou "převyprávěny, aby to víc sedělo lidem". A zjistila jsem smutný fakt, že podstatná část autorovi tvorby u nás vyšlé (a zde i tak vedené), je převyprávění. Asi by to dřív jinak nešlo nebo co já vím. Ale je škoda, že si pujčíte knihu v domnění, že čtěte klasiku nebo nedej koupíte, a potom zjistíte, že to je od nějakýho týpka převyprávěný a co jako teď...a i prodejci chybně Carmillu jako samostatnou knihu vedou špatně. Na obálce něco, vevnitř něco jiného. Něco je hodně špatného ve světě prodeje knih :(

Vypsala jsem hodně věcí, které sbírce škodí, i když je tak kultovní, ale já četla vydání, které je tak trochu venkem nefér k tomu uvnitř. Ale většina povídek se mi libila na pět hvězd, takže jsem se sbírkou spokojená.

PS: mám si teď dát do přečtených i tenhle rodokaps?
https://www.databazeknih.cz/povidky-z-knihy/upiri-hody-171154
Podle přečtených povídek jo :D všechny čtyři z něj jsou tam taky :O
To byl vtip ;)


MinaHawke
06.12.2020 4 z 5

Povídky se mi líbily, některé byly lepší, ale kniha jako celek je dobrá.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Rej upírů v seznamech

v Přečtených113x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených11x
v Knihotéce79x
v Chystám se číst35x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech5x