Ratajský les přehled

Ratajský les https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/281872/bmid_ratajsky-les-agG-281872.jpg 4 169 169

Staré zločiny jsou dávno promlčeny. Zapomněli na ně snad i jejich dřívější aktéři z padesátých. Už nechtějí převrátit svět jako kdysi, stačí jim dožít stranou a v klidu. Jsou tu ale také ti, kteří jsou přesvědčeni, že pachatelé zločinů by v klidu žít neměli, že na zaplacení viny není nikdy dost pozdě. Ratajský les v Posázaví se stal v lednu 1952 místem vraždy. Na hromadě klestí zde byla nalezena komunistická funkcionářka Anna Felbabová s prostřelenou hlavou. Rudá justice odpověděla na její smrt nekompromisně a propaganda jí propůjčila vlastní interpretaci. Znovu tekla krev, vinných i nevinných, na starou křivdu se navršily křivdy nové… Prošlo víc než půl století, a spravedlnost se nedostala ke slovu. Na její místo tak nastupuje msta a kolo násilí se znovu roztáčí. Ratajský les čeká na svou poslední oběť. Román vychází ze skutečných událostí, dotváří je a fabuluje. Dvě linie příběhu z let 1952 a 1958 prolíná třetí dějová osa – ta současná. Brzy se ukáže, jak osudově spolu všechny tři souvisejí. Neboť minulost stále ještě není pohřbena.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ratajský les. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (48)

sajanka
15.03.2024 3 z 5

Kniha se mi ze začátku četla dost špatně, než jsem přišla na prolínání třech časových rovin, ale pak už to šlo samo a pokládám to za dobrý nápad.
Zajímavý příběh, i když nemám moc ráda, když se ke skutečným událostem přidá tolik fabulací, které autor udává především v částech z roku 2014. Každý to máme jinak, ale mně to potom celkovou tu historii skutečného příběhu kazí.
Není pochyb, že autor je dobrý, ale vadí mi přemíra expresivních výrazů, jakkoliv je to dneska snad "IN". Pro mě je však literatura něco jako kultura, a proto nemám ráda přílišnou vulgaritu, kterou se dnešní tvorba, jak literární i filmová jen hemží. (Pokládám to za úpadek národa.)
Tady dávám jednu hvězdičku pryč a druhou vysvětlím.
Je to pro absenci uvozovek. Špatně se mi to četlo a někdy jsem přemýšlela, kdo, co řekl. Možná, že se to v dnešní češtině používá a není to chyba, ale pro mě tedy je. Je to nešťastný nápad.
Rovněž pokládám za chybu, když někdo něco říká a vzápětí následuje věta o něčem jiném na stejném řádku. Pak je to matoucí a nepřehledné.
To, že jsem objevila sem tam nějakou chybku, to už pominu, protože se to stává téměř všude a každému.
Takže tři hvězdičky se mi zdají přiměřené.
Ale přečetla jsem se zájmem, i když tuto knihu už podruhé číst nebudu. Spíše bych si vyhledala něco jiného o tomto případu, protože ta místa, kde se odehrál, docela dobře znám.

nai.ivka
06.03.2024 4 z 5

Nečte se to úplně dobře, ale je to zajímavé.


Sirina
28.12.2023 3 z 5

Dobu komunismu jsem nezažila, o to je pro mě kniha zajímavější. Zvlášť když se taková událost stala nedaleko a nikdo o ní nemluví. Jediné, co trochu pokulhávalo, byla linka v současnosti.

všechny komentáře

Související novinky (2)

43 nových eknih zdarma ke stažení

18.05.2021


Velký knižní čtvrtek

14.03.2016


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ratajský les v seznamech

v Přečtených223x
ve Čtenářské výzvě26x
v Doporučených12x
v Knihotéce93x
v Chystám se číst90x
v Chci si koupit18x
v dalších seznamech3x