Rádce velkých rádžů přehled

Rádce velkých rádžů https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/211551/bmid_radce-velkych-radzu-x56-211551.jpg 4 31 31

Historický román z indického prostředí 3. století před n. l. tvoří rovnocenný protějšek k autorovu Faraonovu písaři. Dějovou linii tvoří životní příběh prvního rádce panovníka staroindického impéria Ašóky, rádce Rádhagupty, a tood jeho bráhmanské výchovy v mládí přes jeho účast na politickém životě až po křeslo nejvyššího královského úředníka. Autor sleduje i jeho složitý duševní vývoj, mířící od askeze na pozadí staroindických náboženských a filozofickýchpředstav k činorodému životu ve prospěch společnosti.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rádce velkých rádžů. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

petr_
08.04.2024 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, protože popisuje zrání jednoho člověka, který v době svého mládí dělá chyby, ale postupným stárnutím začíná chápat to co má v lidském životě nějakou cenu a svůj vliv uplatní ve prospěch správné věci.

bleekemolen
09.03.2024 3 z 5

*)edit
prolistoval jsem pár dalších stránek a objevil na nich magická jména jako Seleukos, Ptolemaios, Antigonos Jednooký atp.. Usadil jsem se proto do dokonalé pozice (je pohodlnější, než pozice lotosového květu) a knihu dočetl za odříkávání magické slabiky Óm. Upravuji hodnocení na 3*.
---------------------

Pamatujete si učebnici prvouky s pestrými obrázky? Měli jsme za úkol popsat, co na nich vidíme. Vlevo vidím rozkvetlý strom a pod ním sněhuláka. Tak mistr Pludek tohle umění povýšil na úplně nový level. Nejprve se dozvíme košatém mangovníku hustě porostlém liánami a obletovaným rojem bzučích včel opilých nektarem a obtěžkaných pylem pod kterým starci hrají hry na desce s černo-bíle se střídajícími poli za živelného a hlučného pobíhání polodivokých psů. Následují další klíčové informace o 2-3 jiných stromech (chýších, chrámech, polích, rozkvetlých loukách, do oblak se tyčících vrcholcích hor utápějících se v posledních oslnivě rudých paprscích zapadajícího slunce obletovaných hejnem splašených tučňáků za recitálů hlubokomyslných veršů nesmrtelné internacionály deroucích se z hrdel brahmánských mladíků s divokým výrazem v očích... eeh nechal jsem se unést). Po povinném popisu pojí Rádhagupta rýži z dřevěné misky v pozici lotosového květu a promluví se svým mistrem. Vlastní děj má asi třetinový rozsah oproti megalomanským popisným scénam a je poměrně zajímavý.
Tak někdy příště.. ale spíš ne.


Hledam94
29.06.2023 5 z 5

Jak už bylo zmíněno, výborný historický román o v Čechách málo známé zemi a málo známém období. Srovnával jsem se Starověkou Indií Dušana Zbavitele a autor má velký smysl pro realismus. Oceňuji některé nejednoznačné postavy (hlavně Čánakju) a nezvyklou atmosféru příběhu plnou náboženského důrazu a přehrad mezi jednotlivými vrstvami společnosti. Naštěstí se v knize neobjevily nějaké narážky na komunistickou ideologii a tak je román živý i dnes. Autor má zvláštní sloh, který se čte trochu hůře, ale nevadil mi.

Lepší než nepřítel z Atlantidy a Faraonova písaře jsem nečetl.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Rádce velkých rádžů v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených46x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených2x
v Knihotéce77x
v Chystám se číst13x
v dalších seznamech3x