Půlnoční povídky - Podivuhodné příběhy přehled

Půlnoční povídky - Podivuhodné příběhy https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262892/mid_pulnocni-povidky-podivuhodne-pribeh-262892.png 4 5 5

Útlá knížka z produkce Centra pro výzkum německé moravské literatury představuje českému čtenáři neznámé tajuplné povídky německého autora s pohádkovými a hororovými prvky. "...Dobře vyvážená směsice fantastických, hororových a groteskních momentů činí z povídek neotřelé, hluboké a místy i děsivé vhledy do lidské duše. [...] Velmi specifické spojení kritického tónu, svěžího humoru a absence moralizujícího závěru jsou velkými přednostmi a činí z povídek malé literární klenoty, které si zaslouží, aby našly své čtenáře..."... celý text

Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: , Univerzita Palackého. Filozofická fakulta
Originální název:

Geschichten um Mitternacht , 1923


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Půlnoční povídky - Podivuhodné příběhy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

Vera Silent
15.09.2015 5 z 5

Čím byl Strobl starší, tím větší nacista a neoficialně se domnivám, že tím víc se jeho díla mohou blížit hodnocení "kravina". Toto je ale prvotřídní sbírečka plná perliček, které nejsou zatížené pražádným moralizováním nebo ideologiemi. Lehké prozaické vyprávění plné fantasy motivů a různých pověr, až má člověk u toho pocit, že zrovna takové příběhy si před pár sty lety vyprávěly přadleny za dlouhých zimních večerů v sněhem zapadaných roubenkách. Anebo spíše švihlí dekadenti z přelomu století toužících po jakékoliv mystické senzaci. Jestli si rádi čtete po setmění hororové povídky před spaním, mnohé z této uzké sbírečky se dokonale hodí. Čte se to rychle a vždy je přítomen prvek něčeho nevysvětlitelného a děsivého. Navíc tyhle příběhy u nás prakticky nikdo nezná, takže pokud to někomu přečtete, bude čučet jak husa do flašky. Dokonalým bonusem je i černý humor, který je mnohdy přítomný a funguje dokonale.

Za mě nejlepší povídky: Zachránci od šibenice, Automat z Hornecku a Hledači pokladu, popř. Byzantská mince (ale ta pro svůj humor, spíše než mystiku). Nechte se některou z nich přesvědčit.

Asi bude problém se ke knize dostat. Vyšla v poměrně skromném nákladu a vlastně dost bez zájmu. Informujte se u vydavatelů http://as.germanistika.cz/ nebo nakladatelství UP. Vím, že jim tam leží pár exemplářů a chytá prach.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Půlnoční povídky - Podivuhodné příběhy v seznamech

v Přečtených7x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených1x
v Chystám se číst10x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

tajemno mystika hororové povídky strašidelné příběhy

Autorovy další knížky

Karl Hans Strobl
německá, 1877 - 1946
2015  80%Půlnoční povídky - Podivuhodné příběhy
1923  0%Vzpoura v záhrobí
1943  100%Rok kráčí přírodou
1922  72%Hlava