Pudlenka aneb Měl jsem psa a kočku přehled

Pudlenka aneb Měl jsem psa a kočku
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136729/bmid_pudlenka-aneb-mel-jsem-psa-a-kocku-MNF-136729.png 4 244 244

Kočka drží vždycky s domem, ale pes s pánem. Platnost tohoto starého přísloví si Karel Čapek mnohokrát ověřil v praxi. Psi a kočky byli nedílnou součástí domova velkého českého spisovatele. Humorná vyprávění o životě se čtyřnohými přáteli, zařazená do této knihy, vznikala nejdříve ve formě fejetonů, sloupků a črt. Některým je už více než 80 let, přesto jim neublížil zub času a jistě znovu potěší čtenáře a milovníky zvířat bez rozdílu věku. Vtipné vyprávění doplňují fotografie a řada kreseb, jejichž autorem je kromě Karla Čapka i jeho bratr Josef.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pudlenka aneb Měl jsem psa a kočku. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (59)

dasa6360
dnes 3 z 5

Laskavé vyprávění pana Čapka je jako vždy pohlazením pro duši. Jednotlivé příběhy jsou plné běžných situací, které každý majitel zvířat určitě někdy zažil. Vše je navíc čtenáři podáno lidsky, ale přesto jaksi vznešeně, jak je to pro Karla Čapka typické. Body ubírám za určitou rozvleklost knihy, možná je to tím, že to původně byly sloupky a fejetony, a také za tu lehce hořkou pachuť, která mi zůstala po přečtení všeho toho věčného připouštění, topení štěňat, kupírování ocásků atd. Vím, že taková byla doba, sama jsem z vesnice, ale stejně to na mě nějak dolehlo.

Co se týče humoru, myslím si, že knihu už dnes překonal třeba Terry Pratchett a jeho Nefalšovaná kočka.

cérka
23.04.2024 5 z 5

Audiokniha

Kouzelně načteno Markem Ebenem, slast pro uši i duši. Krásné, děkuji!
PS. Zvolený hudební doprovod mě spíše vyděsil než potěšil a vrátil do 70 let 20.století. Tady by to chtělo určitě změnu.

Kniha od roku 1939, kdy vyšla poprvé, vůbec neztratila své kouzlo. Je úžasná! Vtipné, zajímavé a pravdivé postřehy, které může nabýt opravdu jen zapálený milovník pejsků a kočiček ;-). Jen málo současných autorů dokáže psát tak krásným jazykem a potěšit čtenáře laskavým slovem. Tleskám....tam nahoru, do nebe.


Lenka4
11.04.2024 4 z 5

Pěkné postřehy o chovu i chování psů a koček. Po desetiletích, která uplynula od napsání knihy, jsou vidět změny, ke kterým v přístupu k těmto domácím společníkům došlo. Ovšem třeba zamyšlení nad chovem psů z hlediska módnosti plemen je aktuální i dnes. Marně vzpomínám, kdy jsem naposledy na ulici viděla erdelteriéra. Oko potěší velmi zdařilé ilustrace.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pudlenka aneb Měl jsem psa a kočku v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených390x
ve Čtenářské výzvě103x
v Doporučených18x
v Knihotéce149x
v Chystám se číst65x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech4x