Pudlenka přehled

Pudlenka https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529952/bmid_pudlenka-65a03c28c73aa.jpg 4 51 51

Kniha uspořádaná z různých Čapkových pozorování, postřehů a aforismů o kočce vůbec a o jeho kočce Pudlence zvlášť. Autor si zde všímá charakteru kočky, jejího vztahu k pánovi a k domu, líčí potíže s rozdáváním koťat známým a s humorem pozoruje i člověka očima kočky. Fotografie Karel Čapek. Ilustrace Josef Čapek. Doslov O Karlu Čapkovi a jeho zvířátkách Olga Scheinpflugová.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pudlenka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

tittanie
02.12.2023

Asi jsem přečapkovaná, protože si myslím, že v knihách hledám, co tam není.
Kniha je zajímavá, jenom mi nepřijde moc pro děti. Audiokniha je moc pěkně namluvená Markem Ebenem.

bookfan
19.02.2023 3 z 5

(SPOILER) Mám ráda knížky Karla Čapka a kočky asi ještě víc, ale tato kniha nesplnila moje očekávání. Snad více textu je věnováno psům než kočkám, i jméno Pudlenka, nakolik roztomilé, mi evokuje spíš pudlíka. Při četbě jsem trpěla nad pasážemi o topení koťat i štěňat, vraždění kočky kvůli sežrané huse, trávení kocourka arsenikem i o nekontrolované produkci koťat. I sama Pudlenka byla v reálu několik koček, jejichž život byl krátký. Dnešní doba s kastracemi asi změnila pohled na spolužití se zvířaty a to, nad čím se dříve ani laskavý K.Č., který by mouše neublížil, příliš nepohoršoval, je dnes naštěstí trestným činem. Líbily se mi staré fotografie kočky a koťátek. Z knihy je mi ale smutno.


los
05.02.2023 3 z 5

i když nesnáším kočky, tak musím ocenit Čapkovu schopnost pozorovat svět kolem sebe a pak o tom vyprávět s humorem, dojetím i jízlivostí (kam s dalšími koťaty?)

a škodolibě poukazuju na fakt, že na rozdíl od Pudlenky všichni Češi znají Dášeňku

všechny komentáře

Související novinky (1)

Dnes se narodil Karel Čapek

09.01.2013


Citáty z knihy (1)

Divoké zvíře je zvíře, jež nedůvěřuje. Domestikace je prostě stav důvěry. (...) Kdybych nedůvěřoval lidem, s nimiž jedu v tramvaji, musel by se přitočit zády ke stěně a prskat, abych je zastrašil; místo toho visím pokojně na držadle a čtu noviny, nastavuje jim svá nekrytá záda.


Kniha Pudlenka v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených107x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených5x
v Knihotéce32x
v Chystám se číst24x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech1x