Prostata - problém nejen mužské populace přehled

Prostata - problém nejen mužské populace https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182303/prostata-problem-nejen-muzske-populace-182303.jpg 3 1 1

Kniha autorů - Miroslav Hanuš, Tomáš Kropáček, Michaela Matoušková, které vydalo pražské Urocentrum se obecně věnuje problematice ryze mužského orgánu - prostaty a čtenáři zde najdou odpověď na aktuální otázky, co je vlastně prostata, k čemu slouží, jak se její onemocnění projevuje, jakou prevenci můžete provést a na jaké úrovni Vám urolog může pomoci. Publikace je určena široké veřejnosti a přináší základní informace kolem nemocí s prostatou související, jejich diagnostice a léčbě, společenským i rodinným problémům, které diagnoza onemocnění prostaty může přinést. Kniha v základním a obecném nastavení předkládá všechny podstatné obecné informace a slouží pro první seznámení s problematikou především laické veřejnosti a především mužské populaci.... celý text

Literatura naučná Zdraví
Vydáno: , Jalna
Originální název:

Prostata - problém nejen mužské populace:dnešní možnosti diagnostiky a léčby , 1994


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Prostata - problém nejen mužské populace. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

Eidalon
18.11.2013 3 z 5

Kniha autorů Miroslava Hanuše a Michaely Matouškové se řadí k těm zdravotnickým publikacím, které mají především přinášet osvětu a předkládat základní fakta a šířit informovanost. Téma není nikterak malé, prostata – tento ryze mužský orgán, který plní důležitou roli jak v oblasti močových cest, tak v oblasti pohlavních orgánů a který je doslova křižovatkou cest obého. Jak praví klasická urologie, prostata je orgán, bez kterého by se mužská populace jistě ráda obešla, ale příroda tomu chtěla jinak.

Tak jak se prodlužuje průměrná délka mužského života, tak narůstají problémy s prostatou, které rostou s věkem a v podstatě se jim v určité věkové skupině nevyhne žádný muž. Jisté změny zaznamenávají statistiky u velkého procenta mužů již v pátém dekaniu života a s narůstajícím věkem toto procento výrazně narůstá.

Takzvanou benigní hyperplázií prostaty (BPH) neboli nezhoubným zbytněním tkáně prostaty si projde dříve nebo později každý muž, nemalou roli hraje i narůstající počet diagnostikovaných carcinomů prostaty, který roste s narůstajícím věkem a i se skutečností, že současná medicína umí odhalovat nemoc již v ranném stádiu (metodou antigenu PSA). Do statistik se tak dostávají případy, které dříve zůstávaly „neodhaleny“, neboť pacient mnohdy zemřel dříve na jiné onemocnění, než se carcinom prostaty projevil.

Stavět se k prostatě nevšímavě je dneska víceméně ze strany mužské populace přinejmenším nezodpovědné, to že se nejedná o malý problém svědčí i masivní snaha farmaceutického průmyslu v přímém prodeji nejrůznějších preparátů, které mají především BPH omezit či maximálně oddálit do pozdějších věkových kategorií.

Problémy s prostatou mohou začít po 45 roku života, důvody proč dochází k BPH či carcinomům nejsou zdaleka objasněny. Jedná se o kombinaci řady faktorů souvisejících s hormonální úrovní každého muže, jeho genetickými dispozicemi, životním prostředím a životním stylem, své hrají historické kořeny stravovacích návyků či rozdílné citlivosti dle jednotlivých ras.

Účinná prevence existuje především v informovanosti mužské populace a to jak v oblasti anatomické, tak v oblasti zdravotní. Říkat, mne se to netýká, není na místě, např. problémy u carcinomu prostaty začínají až v době, kdy již může být pozdě.

A právě základní osvětu přináší uvedená kniha. Byla ale napsána již před dvaceti lety (1994) a tak její hlavní role se již přežila (uvědomme si, že v roce 1994 a dále byla převážná část informací dostupná pouze touto formou). Dnes je situace jiná a kdo hledá, své si najde. Na internetu je bezpočet článků od těch naučno populárních až po ryze odborné, zde mají všichni stejnou šanci.

Taky aktuálnost především kolem léčebných metod je dneska již trochu v jiné fázi, každopádně ale kniha podává základní kameny informovanosti kolem problematiky. Pokud o problému prostaty mnoho nevíte, je publikace vhodnou startovací informací.

Hodnotit knihu nemá moc smysl, jak jsem psal, svou roli hrála především v devadesátých letech, přesto ale má co říci, především těm, kteří o prostatě slyší jen od starších mužů jako o něčem, co dovede znepříjemnit život a mnohdy ho i předčasně vzít. Neléčený carcinom prostaty je smrtelný, naopak včasná léčba může vést k jeho úplnému vyléčení.

Problematika BPH je taky velmi aktuální, neboť se jí prostě nelze vyhnout, zahájení léčby pozdě může vést ke značným komplikacím jak v oblasti zdraví jednotlivého muže, tak v jeho sociálně společenském životě.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Prostata - problém nejen mužské populace v seznamech

v Přečtených1x

Štítky knihy

prostata

Autorovy knížky

Miroslav Hanuš
česká, 1940
1994  60%Prostata - problém nejen mužské populace