Proměnná hvězda přehled

Proměnná hvězda
https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164462/bmid_promenna-hvezda-164462.jpg 4 19 19

Román byl dokončen sedmnáct let po Heinleinově smrti a jeho spoluautorem je oprávněně Spider Robinson. Ten byl označován za "nového Roberta Heinleina" a byl také jeho přítelem a obdivovatelem jeho díla. Cesta románu ke čtenáři trvala padesát let. Heinlein nastínil před lety osnovu společně s poznámkami. Jedná se o klasický sci-fi příběh, ve kterém lidská rasa cítí nezbytnou potřebu kolonizovat i mimo rodnou planetu. Pokud by totiž nastal se Zemí katastrofický scénář, je vždy lepší mít víc košíků na vejce...... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Banshies
Originální název:

Variable star , 2006


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Proměnná hvězda. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Luigi1
16.01.2024 4 z 5

Docela se to dalo číst

B4LU
28.07.2022 3 z 5

Já nějak nevím. Kniha začala sice docela slibně, ale pak začne děj docela zdlouhavě přešlapovat na místě. Navíc ve chvíli, kdy se tak stane, je vám s ohledem na zbývající strany jasné, že se to vlastně už ani nemůže posunout jinam, pokud tedy nepřijde nějaký úspěchaný zvrat - což je přesně to, co kniha opravdu nabídne. Nečetlo se to špatně, ale výrazný dojem to taky nezanechalo.
Název knihy je ale, s ohledem na děj, pěkná slovní hříčka, což oceňuji.


mgeisselreiter
10.10.2020 3 z 5

Zajímavý námět a celkem dobře rozpracovaný. Bohužel Robinson nešetří slovy a kniha tak v mnoha částech začíná nudit. V této podobě by mohla být zredukována na polovinu až třetinu a jen by jí to prospělo. Zpočátku mi trochu vadilo, že Robinson používal některé moderní prvky z doby jeho psaní (2005), které by Heinlein v roce 1955, kdy sepsal osnovu románu, nikdy nepoužil.
Určitě neprozradím nic zásadního, když napíšu, že Heinlein stvořil jen koncept románu na 14 stranách, takže román samotný napsal Robinson. Přesto musím uznat, že v mnohém působí kniha opravdu jako od mistra Heinleina z padesátých let minulého století. Celkově je příběh bohužel až moc roztahaný, takže mu dám 60-65%.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Proměnná hvězda v seznamech

v Přečtených21x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce25x
v Chystám se číst8x
v Chci si koupit6x

Autoři knihy

Spider Robinson
americká, 1948
Robert A. Heinlein
americká, 1907 - 1988