Prokletý kraj přehled

Prokletý kraj https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486758/bmid_proklety-kraj-hGb-486758.jpg 4 1974 1974

Michaela Klevisová tentokrát opustila kriminalistu Josefa Bergmana a v románu z Pošumaví nahlíží na zločin pohledem dvou mladých žen, jejichž životy jsou provázány s místy, kudy se opakovaně prohnaly dramatické dějiny. Zapadlá vesnička Jelení Hora má temnou minulost a dodnes to není ideální místo k životu. Není divu, že odsud Gerda vždycky chtěla odejít a uniknout minulosti. Teď se ale rozvedla, je bez peněz a nezbylo jí nic jiného, než se s dcerou vrátit do nuzného domku po rodičích. Linda na stejné místo přijíždí na dovolenou, aby pátrala po minulosti své rodiny, která se před čtyřiceti lety odstěhovala. Vzápětí ve vesnici dojde k úmrtí a obě ženy odhalí přísně střežené tajemství související s krajem, kde nikomu nebylo souzeno být šťastný. Autorka úspěšné detektivní série se v této knize místo krimi zápletky soustředí na mezilidské vztahy v prostředí sousedícím s národním parkem a vojenským prostorem. Přes minulost zdejších obyvatel odhaluje historii plnou zvratů, která někomu zabránila v těchto místech naplno zakořenit a jiné k Pošumaví neplánovaně připoutala.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Prokletý kraj. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (519)

eDex
předevčírem 4 z 5

Hezky napsaný románový příběh s detektivními prvky se mi líbil mnohem víc, než autorčina detektivní série.

Autorka ví, jak vymyslet a vystavět přiběh, jak ho lehce odvyprávět a jak dávkovat napětí, aby čtenář obracel stránky až do konce.

Byl to čtivý, hezký, možná trochu "ženský" román s dobře popsanými postavami a vzájemnou dynamikou.
Příběh plynul vpostupně gradujícím tempem až do konce a atmosféra, jakou autorka umí vytvořit jako málokdo, zcela pohltí.

Ennie
15.05.2024 3 z 5

[audiokniha] Kniha byla poutavě napsaná, poslouchala se jedna báseň a člověk chtěl poslouchat dál a dál. Ke konci knihy jsem byla ale zklamaná, čekala jsem, že rozuzlení bude mít větší náboj. Zápletka i děj byly vymyšleny dobře, ale prostě na konci knihy nechtělo povolit, ale přidat a dát tomu trochu více napětí a emocí. Hodnotím 3,5 hvězdami.


Petass
06.05.2024 3 z 5

Velmi lehce jsem se začetla a plula dál a dál... bohužel ale stále jen po povrchu. Postavám jsem nedokázala věřit, hlavně jejich změnám názorů a povah. Záhady se obrátily v banality a šokující odhalení mě nijak nevzalo. Člověk to tak nějak tušil... Autorka umí psát, ale příběh mi nic zvláštního nepředal, není důvod si ho pamatovat, nebo se vracet. Možná zkusím spíš detektivní sérii.

všechny komentáře

Související novinky (9)

100 nejčtenějších knih roku 2023

27.12.2023


100 nejčtenějších knih roku 2022

27.12.2022


50 nejčtenějších knih roku 2021

27.12.2021

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (2)

Hele, nikdy by mě nenapadlo, jak úspěšnej jednou budu, nechal se kdysi slyšet Jura... Jura zrovna myl nádobí před chalupou ve vaně, která strýčkům slouží jako pračka i dřez. Napřímil se, otřel si ruce o tričko a dovysvětlil: V rádiu tuhle říkali, jak poznáš úspěch: máš úplně všechno, co potřebuješ. A hele, to na mě sedí! Kdyby navěky všechno zůstalo takovýhle, rozpřáhl ruce, jako by chtěl obejmout louku zarostlou kopřivami, chalupu a les, tak jsem šťastnej chlap.


Je lepší starat se pořádne o jednu krávu než mizerně o deset.


Kniha Prokletý kraj v seznamech

v Právě čtených30x
v Přečtených2 693x
ve Čtenářské výzvě768x
v Doporučených101x
v Knihotéce452x
v Chystám se číst725x
v Chci si koupit192x
v dalších seznamech22x