Proč mluvíme česky přehled

Proč mluvíme česky
https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90573/proc-mluvime-cesky-90573.jpg 4 21 21

Jak vznikají názvy měst a vesnic nebo příjmení? Co jsou to mrtvé jazyky? Jaké existují druhy písem? Co se dá vidět jazykohledem a co je uloženo ve slovomorně? To a spoustu jiných věcí o jazyce, řeči a písmu se děti dozví prostřednictvím dvou děvčátek Veroniky a Viktorky a malého cara, který je vezme na pohádkový výlet do Říše češtiny. Autorka knihy zasvěcuje zábavnou formou do tajů jazyka, odhaluje jeho zákonitosti i zvláštnosti, a probouzí tak v malých čtenářích chuť objevovat mateřštinu.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Proč mluvíme česky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

simca9342
06.02.2024 5 z 5

Příběh o tom, že komunikovat gesty sice lze, ale v dnešní době by to nestačilo.
Leda tak v pravěku. Kouzelná dobrodružství dvou malých sester ve světě nejen našeho jazyka, jak ukáže příběh, ale slov, která jsou přejímáná z cizích jazyků. Mali i velcí čtenáři se například dozví, že Bratislava se dříve jmenovala Prešpurk a to bylo původně německé slovo. Vše o češtině- od vzniku slov, přes národní obrození po slovní hrátky

Mabie
24.08.2023 4 z 5

Neplánovaně jsem otevřela knihu pro děti s uceleným a hravým přehledem o jazyce, navíc s velmi povedeným výtvarným zpracováním. A dostala jsem v kostce základy nejen o řeči a písmu obecně, zákonitosti a zvláštnosti našeho rodného jazyka, ale i zajímavosti o tom, jak vznikají názvy slov, měst a příjmení. Občas se objevila informace, která překvapila i dospělého.
Asi nejvíce mě zaujalo, že i v češtině máme obdobu koncovky -son. Nejen v germánských jazycích kdy Jameson vznikl jako syn Jamese, u nás tento tvar vznikl formou určité zdrobněliny - Nováček byl syn Nováka, Horáček syn Horáka a pod.
Jediné co autorce vyčítám, je, že při výletu do tajů mateřštiny využila kromě dvou malých holčiček i postavu malého cara. Ten bere děvčátka na výlety do Říše češtiny a ukazuje jim všechny možné zajímavosti jazyka. Vzhledem k historii naší země, ale i tématu knihy mě car opravdu roztrpčil a mám chuť za něj sebrat více než jednu hvězdičku.

"Čeština, jazyk kterým hovoříme, nás spojuje s minulými generacemi. Je to most časoprostorem, nejmodernější starožitnost, pojí nás s naším rodištěm, s naší vlastí, ať jsme kdekoliv."


pige
28.07.2021 3 z 5

Zajímavým způsobem autorka vypráví o českém jazyce, jak funguje a jaké má zásady. Zcela nenásilnou formou poučuje čtenáře pohádkovým příběhem o tom, co bude probírat/právě probírá teoreticky ve školní lavici.
Kniha potřebuje opravdu vnímavého malého čtenáře, který bude schopen pochytit všechny informace.
Kladně hodnotím úkoly na konci každé kapitoly, případně ilustrace, které si dětský čtenář může vybarvit.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Proč mluvíme česky v seznamech

v Přečtených29x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených2x
v Knihotéce9x
v Chystám se číst19x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech1x